ODMAZDA ZA ILEGALNI ULAZAK NA TERITORIJU: Izrael gađao položaje Hamasa!
Foto: EPA

POJAS GAZE

ODMAZDA ZA ILEGALNI ULAZAK NA TERITORIJU: Izrael gađao položaje Hamasa!

Planeta -

Izraelska vojska saopštila je danas da je protekle noći gađala objekat palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, u znak odmazde zbog incidenta koji se dogodio u subotu, a u kojem su četiri Palestinca ilegalno prešla granicu ušavši na teritoriju Izraela.

Palestinci su se juče po podne po lokalnom vremenu, s bocama ispunjenim zapaljivom supstancom, pešice približili ogradi i uspeli da pređu izraelsku granicu kod Kibuc Kisufima, navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga.

Grupa Palestinaca je pokušala da zapali vojno vozilo u blizini izraelskog gradilišta kod bezbednosne barijere, a kada su izraelske trupe stigle, Palestinci su pobegli natrag u Gazu, navodi se u saopštenju.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je da su, kao odgovor, vazduhoplovne snage pogodile vojni kompleks koji pripada Hamasu u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze.

"Izraelske odbrambene snage nastaviće da osujećuju sve pokušaje koji štete državi Izrael i odgovoriće grubo protiv svih onih koji žele da naškode izraelskim civilima", saopštila je izraelska vojska na Tviteru, dodavši da Hamas smatra odgovornim za svaku agresiju iz Pojasa Gaze.

Inače, prošlog leta je Izrael počeo izgradnju velike bezbednosne barijere s ciljem suprotstavljanja pretnji koju predstavljaju tuneli koje Hamas gradi od Gaze do Izraela.

Taj projekat, čiji se troškovi procenjuju na oko 833 miliona dolara, obuhvatiće betonski zid opremljen senzorima, koji će biti ukopan u zemlju na dubini od više desetina metara, dok će šest metara biti iznad nivoa zemlje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track