KINA IZVELA VOJNE VEŽBE: Spremni smo za rat!
Foto: Reuters

POJAČANE TENZIJE U REGIONU

KINA IZVELA VOJNE VEŽBE: Spremni smo za rat!

Planeta -

Kineske vazdušne snage održale su novi krug vojnih vežbi u spornom Južnom kineskom moru i u zapadnom delu Tihog okeana.

Peking ponavlja kako nema neprijateljskih namera, ali zveckanje oružjem u prometnom morskom putu Južnog kineskog mora oko Tajvana diže tenzije u regiji i u Vašingtonu.

Vazdušne snage su saopštile kako su bombarderi H-6K i borbeni avioni Su-30 i Su-35 uz ostale letelice obavili borbene patrole iznad tog mora i vežbe u Tihom okeanu nakon što su prošle tesnac Mijako koji se nalazi između dva južna japanska ostrva.

foto: Reuters

Nije objavljeno kad su se vežbe održale niti na kom tačno području.

Razarač američke mornarice se u petak u operaciji "slobode navigacije" približio oko 12 nautičkih milja veštačkom ostrvu koji je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, što je izazvalo osudu Pekinga koji tvrdi da polaže pravo na većinu tog morskog prolaza.

Slanje Su-35 aviona iznad tog područja korak je prema snažnijoj sposobnosti kineske vojske da se bori na pučini, objavile su vazdušne snage na svom blogu.

Dodale su kako je preletanje tesnaca Mijako koji se nalazi severoistočno od Tajvana, ostrva koji Kina smatra svojom teritorijom, u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i praksom.

"Vežbe vazdušnih snaga su probe za buduće ratove i direktna priprema za sukob", stoji u saopštenju te se zaključuje da, što više vežba Kina odradi daleko od svojih obala, to će biti bolje pozicionirana kao "važna sila za upravljanje i kontrolisanje kriza, sprečavanje ratova i pobeđivanje u sukobima".

Kurir.rs/Index.hr Foto: Reuters/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) DA LI ĆE SRBIJA POVUĆI POTPIS SA BRISELSKOG SPORAZUMA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track