KONAČNO OTKRIVENA TAJNA: Misteriozni tragovi u pustinji zbunjivali su pilote i naučnike!
Foto: Printscreen seeker.com

ostali napušteni

KONAČNO OTKRIVENA TAJNA: Misteriozni tragovi u pustinji zbunjivali su pilote i naučnike!

Planeta -

Piloti britanskog RAF prvi su početkom 20. veka iz vazduha primetili čudne linije na pustinjama u Izraelu, Jordanu i Egiptu.

Ispostavilo se da su te linije niski kameni zidovi, uglavnom su ih pronalazili kao kutne parove, koji počinju daleko odvojeni jedan od drugog, a onda se približavaju i spajaju na kružnim jamama. Na nekim mestima u Jordanu linije su oblikovale lance duge do 40 metara.

Najnovija istraživanja “pustinjskih zidova” u istočnoj pustinji Sinaj potvrdila su, ono što su mnogi istraživači već dugo sumnjali, da se ovde radi o svojevrsnim klopkama. Naime zidovi zapravo predstavljaju velike levke koji usmeravaju gazele i drugu veliku divljač u jame smrti. Ovi kameni redovi su stari između 2.300 i 2.400 godina, a napušteni pre otprilike 2.200 godina.

“Istraživanja su pokazala da je izgradnja zidova bila mnogo naprednije nego što se mislilo ranije, a i njihova upotreba bila je mnogo raznovrsnija nego što verovalo”, rekao je Uzi Avner sa Univerziteta Ben Gurion u Izraelu.

“Uopće ne sumnjamo da su ovi redovi građeni za lov, a ne za bilo koju drugu predloženu funkciju”.

Jedan broj istraživača verovao je da su ovi zidovi služili za zaštitu domaćih, međutim posle dodatnih istraživanja ta teorija se pokazala kao netačna.

Zanimljivo je da zidovi nisu dovoljno visoki da blokiraju životinje, već su tu samo da usmere stada u pravom smeru.

Pažljivim ispitivanjem zidova i mesta na kojima su u odnosu na pašnjake i migracijske puteve jasno je da su pustinjski zidovi bili specijalizovani za određene vrste životinja. Pre 20. veka regija je imala nekoliko različitih vrsta gazela, divljih magaraca.

“Upotreba ovih zidova prestala je početkom srednjeg bronzanog doba, najverovatnije zbog klimatskih promena i promenjenog načina života”, rekao rekao je Dani Nejd, istraživač Univerziteta u Haifi.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Foto printscren

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track