(VIDEO) PROCURELI PODACI O  RUSKOM SUPERTORPEDU: Zbog njega Amerikanci menjaju poredak flote
Foto: PrintScreen

tehnika

(VIDEO) PROCURELI PODACI O RUSKOM SUPERTORPEDU: Zbog njega Amerikanci menjaju poredak flote

Planeta -

Ruski torpedo 65-76A "Kit“ kalibra 655 mm je najmoćniji na svetu, rekli su predstavnici proizvođača oružja u koncernu "Gidropribor“.

"Niko nema takvo oružje. Jedan torpedo može da potopi nosač aviona“, navodi TV kanal "Zvezda“ reči Gljeba Tihonova, načelnika Odeljenja za perspektivno planiranje pomenutog koncerna, a prenosi portal rg.ru. Borbeni deo torpeda je težak 557 kilograma. Radi poređenja, standardni torpedo kalibra 533 mm može imati punjenje teško najviše 300 kilograma. "Kit“ može da nosi i termonuklearnu bojevu glavu.

Ovaj torpedo je poznat po borbenoj moći, ali i po maksimalnoj brzini od 70 čvorova, što znači da mu ne može pobeći nijedan brod na svetu. Brzina krstarenja torpeda je 35 čvorova (što takođe nije malo, tj. brže je od bilo koje krstarice ili nosača aviona) i u toj brzini domet torpeda je 100 kilometara, što znači da se podmornica koja ispaljuje torpedo ne mora približiti neprijateljskim brodovima i rizikovati da bude otkrivena. I najzad, "Kit“ može da se ispaljuje sa dubine od 480 metara. Kada je Zapad saznao da Rusija poseduje ovo oružje, ratna mornarica SAD je promenila redosled brodova koji prate nosače aviona. Sada torpedni razarač sledi iza nosača aviona, jer on u slučaju napada treba da primi udar, budući da se "Kit“ navodi po tragu koji za brodovima ostaje u vodi.

Torpedo je dugačak preko 11 metara i težak 4,5 tona. Pokreće ga turbomlazni motor.

Kurir/ Russia Beyound

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track