TEREZA MEJ: Sve agresivnije ponašanje Rusije je pretnja po svetsku bezbednost!
Foto: Reuters

Diplomatski rat

TEREZA MEJ: Sve agresivnije ponašanje Rusije je pretnja po svetsku bezbednost!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej nazvala je akciju zapadnih zemalja protiv ruskih diplomata "najvećim kolektivnim proterivanjem ruskih obaveštajnih zvaničnika u istoriji" i ocenila da je "sve agresivnije" ponašanje Rusije pretnja po kolektivnu bezbednost Zapada.

Obraćajući se pred poslanicima donjeg doma britanskog parlamenta, Mejova je naglasila da je 18 zemalja najavilo da će proterati više od 100 ruskih obaveštajnih zvaničnika, kao odgovor na napad nervnim agensom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, preneo je AP.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson ranije danas je rekao da je akcija britanskih saveznika protiv velikog broja ruskih diplomata u SAD i Evropi "najveće proterivanje ruskih špijuna ikada".

"Današnji izvanredni međunarodni odgovor naših saveznika u istoriji se beleži kao najveće kolektivno proterivanje ruskih obaveštajnih zvaničnika ikada i pomoći će u odbrani naše zajedničke bezbednosti", naveo je Džonson na svom nalogu na Tviteru.

Četrnaest zemalja Evropske unije, zajedno sa SAD, Kanadom, Ukrajinom i Albanijom, odlučilo je danas da protera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track