Lekarska špijunirala Čavesa

Lekarska špijunirala Čavesa

Planeta -
Venecuelansko državno ministarstvo sumnjiči doktorku Ana Marija Abreu da je širila povrljive informacije između 2010. i 2012. godine

KARAKAS - Službenica koje je bila zaposlena u palati venecuelanskog predsednika Uga Čavesa uhapšena je i optužena za širenje poverljivih informacija, saopštilo je venecuelansko tužlaštvo.

Tužilastvo je navelo da je doktor Ana Marija Abreu koja je radila u predsedničkoj palati 12 godina na pružanju medicinske zaštite za evakuisane u slučajevima vremenskih nepogoda i drugih katastrofa, uhapšena u svom stanu prošlog petka.

Venecuelansko državno ministarstvo takođe je potvrdilo njeno hapšenje, pošto se ona "povezuje sa širenjem poverljivih informacija između 2010. i 2012. godine"" .

U saopštenju se navodi da se, po zakonu Venecuele, otkrivanje "političkih ili vojnih tajni o bezbednosti države"" kažnjavaju sa sedam do 10 godina robije.

Abreu se nalaziti u zatvoru u sedištu Bolivarijan nacionalne obaveštajne službe gde će ostati do okončanja sudskog postupka, prenela je agencija AP.

Njen advokat Karlos Nijeto negirao je optužbe i naveo da je ceo slučaj "napumpan" i da je prava meta napada brat njenog muža, venecuelanski aktivista Rosio San Migel, poznati kritičar venecuelanske vlasti.

"Jedini element na kome su zasnovali slučaj jesta da postoje tri mejla u kojima se ne navodi apsolutno ništa i u kojima ima informacija koje se mogu pronaći jednostavno pretragom po internetu"", rekao je Nijeto.

I njen dever Migel je, za venecuelanski televizijski kanal Globovižn, izjavio da ceo slučaj ima političku dimenziju i izgleda kao odmazda zbog toga što je njegova rođaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track