FICO O PROTERIVANJU RUSKIH DIPLOMATA: Velika Britanija ionako izlazi iz EU, Slovačka ne bi trebalo da se solidariše
Foto: AP

bivši premijer

FICO O PROTERIVANJU RUSKIH DIPLOMATA: Velika Britanija ionako izlazi iz EU, Slovačka ne bi trebalo da se solidariše

Planeta -

Bivši slovački premijer Robert Fico, lider najjače stranke u vladi SMER, smatra da Slovačka ne bi trebalo da protera ruske diplomate na zahtev Velike Britanije, koja, kako je rekao, ionako napušta Evropsku uniju i razbija veoma prijateljske i važne odnose Slovačke i Rusije.

"Pozvao sam sve, uključujući tu i predsednika, da se smire. Nećemo da galamimo samo zato što neko kuca na vrata i nešto traži. Nemojmo biti kao ovce koje idu na klanicu. Odbijam da razbijam standardne prijateljske i veoma važne odnose sa Rusijom samo zato što to želi neko drugi", kazao je danas nakon sastanka lidera vladajuće koalicije u Bratislavi bivši premijer Fico.

Ranije danas slovački predsednik Andrej Kiska zatražio je od novog slovačkog premijera Petera Pelegrinija i vlade da objasne zašto Slovačka kao jedina iz Višegradske grupa ne proteruje ruske diplomate.

"Predsednik Andrej Kiska je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova objašnjenje zašto Slovačka nije postupila isto kao naši partneri u Evropskoj uniji i Višegradskoj grupi u vezi sa molbom Velike Britanije da se proteraju ruske diplomate. Ne smatra da je objašnjenje dovoljno i izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim koracima resora spoljnih poslova", saopštio je danas portparol slovačkog predsednik Roman Krpelan.

Kiski je danas odluku da se prvo zatraži objašnjenje od ruskog ambasadora i sačeka a ruske diplomate ne proteruju pravdao danas državni sekretar u slovačkom Ministarstvu spoljnih poslova Lukaš Parizek a prema nezvaničnim informacijama slovačkog Denjika N za tu odluku odgovoran je lično šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja