(VIDEO) ISTORIJSKA POSETA: Tajni gost u Pekingu jeste bio Kim! Otkriveno o čemu je pričao sa kineskim liderom!
Foto: Reuters

CURE DETALJI

(VIDEO) ISTORIJSKA POSETA: Tajni gost u Pekingu jeste bio Kim! Otkriveno o čemu je pričao sa kineskim liderom!

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong-un otišao je u nenajavljenu posetu Pekingu i sastao se sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

Kako se navodi, Kim je od 25. do 28. marta boravio u Pekingu, na svom prvom zvaničnom diplomatskom putovanju od preuzimanja funkcije 2011. godine.

Državni mediji obe zemlje su potvrdili da je Kim bio u Kini, kao i da je otišao na poziv kineskog predsednika.

foto: Reuters

Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il-sunga i Kim Džong-ila", rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji preneli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je poseta Kina bila njegov zadatak.

Kineski predsednik je sa svoje strane prihvatio poziv da poseti Pjongjang.

Zvanični Seul je potvrdio da je rukovodstvo Južne Koreje bilo informisano o sastanku Kima i Sija.

Kimov put se odvijao u izuzetnoj tajnosti i bezbednosti, a informacije su potvrđene tek pošto je napustio Peking u istom oklopnom vozu koji je i podstakao spekulacije kada je u ponedeljak misteriozno stigao u glavni grad Kine.

Kim je posetio Kinu na poziv Sija i to u pratnji supruge Ri Sol, kao i najviših savetnika.

Kim je navodno rekao kineskom lideru da je otvoren za dijalog sa Sjedinjenim Državama, uključujući i potencijalni sastanak sa predsednikom Donaldom Trampom.

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.

Poseta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rešavanju nuklearnog pitanja Severne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene medjunarodne sankcije.

SAD obaveštene o poseti Kima Kini

Kineska vlada kontaktirala je Vašington kako bi obavestila američke zvaničnike o poseti severnokorejskog lidera Kim Džong-una Kini, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da brifing uključivao i "ličnu poruku predsednika Sija predsedniku Trampu" koja je preneta predsedniku.

Ona nije navela detalje poruke.

Severnokorejski lider boravio je u nezvaničnoj poseti Kini od nedelje do srede na poziv predsednika Si Djinpinga, navodi AP dodajući da je reč o prvoj poseti severnokorejskog lidera jednoj stranoj zemlji od stupanja na dužnost 2011. godine.

Sanders je istakla da su SAD u bliskom kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom i da najnoviji razvoj događaja posmatra ka "još jedan dokaz da naša kampanja maksimalnog pritiska stvara odgovarajuću klimu za dijalog sa Severnom Korejom".

Kurir.rs/ Njujork tajms/ Beta-AFP

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track