ITALIJANSKI MINISTAR: Naša zemlja je u opasnosti od pristalica ID više nego ikada!
Foto: Reuters

Strah od islamista

ITALIJANSKI MINISTAR: Naša zemlja je u opasnosti od pristalica ID više nego ikada!

Planeta -

Bezbednosna pretnja po Italiju od pristalica terorističke Islamske države veća je nego ikada, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Marko Miniti, a policija je saopštila da je danas uhapšen jedan od osumnjičenih pristalica ID.

Miniti je u intervjuu za italijanski list "La Stampa" rekao da je opasnost po Italiju od pristalica ID veća nego ikad i naglasio da je razlog za to što će sve više takozvanih stranih boraca pokušavati da se vrati u Evropu kroz Italiju, a nakon što je ID pretrpela niz poraza u Siriji i Iraku, prenosi Rojters.

Italijanska anti-teroristička policija danas je uhapsila Italijana marokanskog porekla pod sumnjom da pruža podršku terorističkoj Islamskoj državi i dodala da istražuje njegove saučesnike.

Ovo je, kako agencija navodi, najnovije u seriji hapšenja koja su sprovedena ovog meseca, uključujući i osumnjičene pristalice islamskog terorizma i usledilo je u trenutku kada Italija povećava broj stranaca koje proteruje.

Italija je u prethodnim mesecima proterivala strance za koje se veruje da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, a od početka ove godine je proterala njih 29, od kojih su većina muslimani, u poređenju sa 132 za čitavu 2017. godinu, navodi agencija.

Kako je navedeno u saopštenju, uhapšeni je uhvaćen u Torinu, a identifikovan kao Elmahdi Halili (23).

Policija je saopštila da je on dobio dvogodišnju zatvorsku kaznu 2015. zbog "podsticanja terorizma", koja je obustavljena.

To podsticanje terorizma odnosilo se na njegovo upravljanje sajtom koji je veličao Islamsku državu i neke napade koje ona podržava, a koji su izvedeni u Evropi.

U ovoj operaciji meta je bio neotkriven broj drugih ljudi, i Italijana i stranaca, od koji su se neki preobratili u islam i postali učesnici "kampanje za radikalizaciju".

Agencija navodi da iz saopštenja nije moglo jasno da se utvrdi da li su ti ljudi bili i uhapšeni.

Detalji te operacije, u kojoj je otprilike 13 domova pretraženo, trebalo bi da budu objavljeni na konferenciji za novinare danas.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track