(VIDEO) 2018. FATALNA! ZEMLJA ĆE SE TRESTI I PUCATI: Ovim zemljama prete katastrofalni zemljotresi, a jedna od njih nam je u komšiluku!
Foto: Printscreen Youtube

još više katastrofa u 2018.

(VIDEO) 2018. FATALNA! ZEMLJA ĆE SE TRESTI I PUCATI: Ovim zemljama prete katastrofalni zemljotresi, a jedna od njih nam je u komšiluku!

Planeta -

Nakon četiri snažna potresa u 2017. godini, koja su bila jača od 7 stepeni po Rihteru, naučnici za predviđaju da će ove godine biti dvostruko više takvih katastrofalnih potresa.

Da podsetimo, potres od 7,9 stepeni zadesio je u januaru 2017. obalu Aljaske, u Hondurasu je bio potres jačine 7,6 Rihtera, u Peruu je jačina potresa bila 7,1., a onda je došao je Meksiko pogodio zemljotres snage 7,2 stepene.

U ovim zemljotresima bilo je mnogo žrtava, zbog čega su se naučnici pokušali da nađu odgovor pitanje šta nas čeka u budućnosti. Na osnovu geografskih podataka i uzoraka verovatnoće geolozi predviđaju da nas ne čeka ništa dobro, čak naprotiv. Oni najavljuju da će se ove godine dogoditi čak dvostruko više zemljotresa.

Prema tvrdnjama naučnika ti je zbog jake veze između brzine rotacije Zemlje i seizmoloških aktivnosti. Od 2011. planeta se okreće sve sporije, a ta promena, iako minimalna, može da pokrene intenzivne aktivnosti u unutrašnjosti Zemlje.

Američki naučnici napominu da je usporenje Zemljine rotacije u pet slučajeva dovelo do dvostrukog povećanja broja jakih zemljotresa, kaže se u izveštaju Rodžera Bilema sa Univerziteta Kolorado i Rebeke Bendik sa Univerziteta Montana.

“Zemlja nam šalje petogodišnje predznake za buduće potrese”, kaže Bilem.

“Tako možemo da zaključimo da ćemo ove godine imati veliki broj zemljotresa”.

Vorld risk riport je za 2016. godinu objavio je da je najnesigurnija zemlja na svetu Vanuatu, ostrvska državica u Tihom okeanu kojoj prete prirodne katastrofe poput zemljotresa, vulkanske erupcije i ciklona. zatim su na meti Tonga, Filipini, Gvatemala i Bangladeš.

Albanija je prema tim podacima najrizičnije područje u Evropi i prema opasnosti od prirodnih katastrofa nalazi se na 40. mestu.

U samom vrhu je i Holandija. Hrvatska i Slovenija su u grupi sigurnijih zemalja od katastrofa, a nalaze se na 125. odnosno 134. mestu na listi koja obuhvata 171 zemlju.

Srbija se nalazi na 68. mestu najnovije liste, Bosna i Hercegovina na 91., a Makedonija na 98. mestu.

Katar je najsigurnija zemlja na svetu, a slede Malta, Saudijska Arabija, Barbados i Grenada.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track