TRAMP O SASTANKU U PEKINGU: Rekli su mi da se Kim raduje susretu sa mnom, ali u međuvremenu...
Foto: AP

REAKCIJA PREDSEDNIKA SAD

TRAMP O SASTANKU U PEKINGU: Rekli su mi da se Kim raduje susretu sa mnom, ali u međuvremenu...

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je da je obavešten o sastanku Sija Đinpinga i Kima Džong-una u Pekingu, kao i da mu je preneto da je Kim raspoložen za sastanak s njim. Tramp je dodao da u međuvremenu sankcije Severnoj Koreji ostaju.

Tramp je na Tviteru napisao da je dobio poruku o susretu:

"Sinoć sam obavešten da je sastanak Sija Đinpinga sa Kimom Džon-unom prošao vrlo dobro i da se Kim raduje susretu sa mnom. U međuvremenu i nažalost, maksimalne sankcije i pritisak moraju se nastaviti po svaku cenu!".

Severnokorejski lider Kim Džong-un i kineski predsednik Si Djinping sastali su se u Pekingu kako bi osnažili bilateralne veze, potvrdile su obe strane.

Agencija Sinhua prenela je da je Kim boravio u nezvaničnoj poseti Kini od nedelje do srede na poziv Sija, naveo je AP dodajući da je reč o prvoj poseti severnokorejskog lidera jednoj stranoj zemlji od stupanja na dužnost 2011. godine.

Poseta ističe natojanja Pekinga i Pjongjanga da se bolje pozicioniraju tako što će pokazati uzajamnu podršku uoči planiranih Kimovih sastanaka sa južnokorejskim presednikom Mun Džae-inom i predsednikom SAD Donaldom Trampom narednih nedelja.

Kim je, kako se navodi, rekao da njegova zemlja želi da pretvori odnose sa Južnom Korejom "u odnos pomirenja i saradnje", kao i da je Severna Koreja spremna za sastanak sa Sjedinjenim Državama.

Analitičari navode da je Kim možda osetio potrebu da se konsultuje sa tradicionalnim saveznikom uoči susreta sa Munom i Trampom, kao i da Kina nije žele da Kimov prvi sastanak sa stranim zvaničnikom bude sa nekim drugim, a ne sa kineskim predsednikom.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track