KREMLJ: Putin otvoren za sastanak s Trampom, čeka se Vašington
Foto: AP / Marcellus Stein

u jeku diplomatskog rata

KREMLJ: Putin otvoren za sastanak s Trampom, čeka se Vašington

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin ostaje otvoren za sastanak s američim kolegom Donaldom Trampom, ali još nema dogovora o samitu Rusija-SAD, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao je da su Putinova uputstva da se radi na organizovanju sastanka s Trampom još na snazi, mada Kremlj nema informacije da li se i u Vašingtonu radi na samitu.

Tramp je pozvao telefonom Putina da mu čestita na pobedi na predsedničkim izborima i tokom tog razgovara je razmatran sastanak dvojice predsednika, ali bi samit mogao biti doveden u pitanje posle odluke Vašingtona da protera 60 ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj.

foto: AP / Alexander Zemlianichenko

"Trenutno, nemamo informacije u kontekstu odluke (da se proteraju ruske diplomate) da li su SAD spremne da sprovedu izjave predsednika Trampa (o pripremanju sastanak s Putinom). To zavisi od naših amneričkih kolega. Ruska strana ostaje otvorena, naravno", rekao je Peskov.

Peskov je rekao da su se predsednici dve zemlje dogovorili da nalože šefovima diplomatija da razgovaraju o pripremi samita.

"Zasad, nemam informacije da su počeli razgovori, ali je, makar, predsednik Putin izdao relevantne instrukcije ministarstvu spoljnih poslova, pošto je bilo takvog dogovora", rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je rekao da je Rusija spremna za razvijanje uzajamno korisnih odnosa zasnovanih na uzajamnom poverenju sa svime zemljama, što uključuje SAD, u meri u kojoj su njeni protivnici i partneri spremni da to urade.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Marcellus Stein

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA PRETI NOVIM HAPŠENJIMA SRBA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track