LUDILO, U AZIJI POSTOJI ESTETSKI HIRURG ZA AKVARIJUMSKE RIBICE: Ovo je najskuplja vrsta na svetu, a veruju da donosi sreću i moć!
Foto: Profimedia

lepota ili okrutnost

LUDILO, U AZIJI POSTOJI ESTETSKI HIRURG ZA AKVARIJUMSKE RIBICE: Ovo je najskuplja vrsta na svetu, a veruju da donosi sreću i moć!

Planeta -

U eri ekspanzije plastične hirurgije, dok se čudimo šta i ko sve ide pod nož zbog suludih modnih trendova, ni ne slutimo da postoji čak i plastični hirurg za akvarijumske ribice.

Upravo je to zanimanje sada već čuvenog doktora Nga iz Singapura. Dok je jednom rukom držao uspavanu akvarijumsku ribicu, a drugom skidao višak tkiva iznad njenog oka kako bi postigao simetričan i idealan izgled, doktor je objasnio zašto je taj zahtev potreban.

"Razumem da neki misle da je ovo okrutno prema ribici, ali zapravo joj činim uslugu. Sada izgleda mnogo lepše i budući gazda će je voleti još više" rekao je jedan od prvih plastičnih hirurga ove specijalnosti dok je vraćao ribicu u akvarijum jedne prodavnice kućnih ljubimaca.

Iako ideja estetske hirurgije za akvarijumske ribice zvuči krajnje ekstremno, ovde nije reč o običnoj vrsti. Azijska arovana, poznata i kao "riba zmaj", nije samo jedna od napopularnijih vrtsa u Aziji već i najskuplja akvarijumska ribica na svetu.

Cena varira od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada dolara. Jedna od priča iz rubrika "šuška se" kaže da je jedan primerak prodat izvesnom zvaničniku Kineske komunističke partije za vrtoglavih 300.000 dolara. U tom kontekstu, 90 dolara za "zatezanje kapaka" ili 60 dolara za 2sređivanje vilice" zvuči kao sitnica za vlasnike ovih životinja.

"U Singapuru je biti vlasnik arovane pitanje statusa. To je znak da posedujete bogatstvo" objašnjava Keni Lim koji je svoj hobi odgajanja ovih ribica pretvorio u biznis u koji je do sada uložio više od 600.000 dolara.

Ova vrsta je posebno popularna među bogatim kineskim biznismenima, najpre zbog njenog izgleda i povezanosti sa motološkim kineskim zmajem. Pored zaista lepog izgleda, popularnosti su doprinele i česte priče o tome kako aruane znaju da žrtvuju svoje živote iskačići iz akvarijuma kako bi upozorile svoje vlasnike na loše poslovne investicije ili druge potencijalne opasnosti.

Zbog svega toga, ova vrsta je poznata i kao kralj riba, car akvarijuma i zmaj među smrtnicima.

"Kinezi veruju da ribica u akvarijumu donosi sreću i bogatstvo, a Azijska arovana je posebno srećna. Na Zapadu zmajevi su zla čudovišta, ali u kineskoj kulturi zmajevi su božanski" kaže Keni Jap, predsednik najveće kompanije za uzgajanje ove vrste.

Kurir.rs / Nytimes.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track