TEROR U AUSTRALIJI: Biljka se okomila na selo! POMAGAJTE, NE MOŽEMO DA SE SPASEMO!

SVE JE ZAKRČILA!

TEROR U AUSTRALIJI: Biljka se okomila na selo! POMAGAJTE, NE MOŽEMO DA SE SPASEMO!

Planeta -

Lijana Glori, stanovnica sela Lejsbija u australijskoj državi Viktoriji, strahuje da je već izgubila bitku protiv trave koja joj guta kuću.

Reč je o egzotičnoj biljci zvanoj "Hilmanova panika", koja polako ali sigurno preuzima ovo malo mesto.

Trava je do te mere opkolila domaćinstvo da Glorijeva kaže da izgleda kao da ima svoj sopstveni um. Bezbrojni pokušaji uništavanja ovog rastinja pali su u vodu, tako da trava trenutno dopire do Lijaninog lica. S obzirom na to da je vrlo suva, vetar je lako prenosi. Klobuci trave se prepliću, i vremenom postaju sve teži.

"Moja ćerka i ja smo doslovno morale da se probijamo kroz travu kako bismo došle do kante za đubre. Samo raste i raste. Ponekad ne mogu da koristim glavna vrata kuće. Toliko se nagomila, da je nemoguće izaći", kaže ugrožena žena.

Širenje "Hilmanove panike" je toliko uznapredovalo da je zatvoren glavni seoski put, a stanovnici su potražili pomoć na društvenim mrežama.

"Trava tokom sušne sezone puca, i rasipa semenje koje se raznosi svuda. Gde god dune vetar, ona ponovo nikne. A jednom kada vam dospe u kuću, maltene je nemoguće usisati je", objašnjava Glorijeva.

Posle metenja, grabuljanja, čupanja, upotrebe kosilice koja se pokvarila jer je trava blokirala sečiva, duvača lišća i brojnih drugih metoda, ona je jednostavno ostala bez ideja.

Slična epidemija dogodila se 2016. godine, kada je rastinje ugrozilo 20 domaćinstava, ali "nikada do sada nije bilo ovako loše".

Kurir.rs/B92

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track