(VIDEO) KINESKA SVEMIRSKA STANICA SE RASPADA NAD NAŠIM GLAVAMA: Evo kolike su šanse da pogodi nekog!
Foto: Printscreen/ Youtube

PADA NA ZEMLJU

(VIDEO) KINESKA SVEMIRSKA STANICA SE RASPADA NAD NAŠIM GLAVAMA: Evo kolike su šanse da pogodi nekog!

Planeta -

Kineska svemirska stanica "Tijangong 1", koja ne radi, a po izveštajima je i nekontrolisana, trebalo bi da idućeg vikenda uđe u Zemljinu atmosferu i padne.

Iako svemirske agencije ne znaju kada i gde će pasti ostaci stanice, to je zanemarljiva opasnost za ljude i imovinu jer se očekuje da najveći deo izgori prilikom ulaska u atmosferu. Agencije daju različite procene vremena pada. Zapadne agencije tvrde da Kinezi nemaju kontrolu nad stanicom, dok Kina navodi da to nije slučaj. Jedino Rusija, Kanada i sever Evrope se smatraju mestima na koja ostaci stanice sigurno neće pasti.

Veruje se da će samo oko 10 odsto stanice "preživeti" raspadanje u atmosferi. Šanse da ti delovi pogode nekoga na Zemlji se procenjuju na manje od jedan u hiljadu milijardi. Svemirski otpad je veoma čest u atmosferi, ali je poznat samo jedan slučaj da je neko njime pogođen. Jedna Amerikanka je prošla bez povreda kada ju je 1997. pogodio deo američke rakete.

Među najpoznatijim slučajevima je pad američke svemirske stanice Skajlab 1979, čiji ostaci su se rasuli u blizini australijskog grada Perta. Pert je potom novčano kaznio SAD sa 400 dolara zbog bacanja smeća. "Tijangong 1" je bio prva kineska svemirska stanica, lansirana 2011. godine, kao eksperimentalna, za veće projekte.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track