Najnovije vesti

MLADI AMERIKANCI PROTIV TRAMPA: On je rasista, neiskren i mentalno nepodoban!
Foto: Profimedia

Anketa pokazala

MLADI AMERIKANCI PROTIV TRAMPA: On je rasista, neiskren i mentalno nepodoban!

Planeta

Većina mladih Amerikanaca misli da je predsednik SAD Donald Tramp rasista, neiskren i "mentalno nepodoban" za tu funkciju, pokazuje nova ankete.

Anketa koju su uradili Asošijetid pres, NORC centar za javna istraživanja i MTV ustanovila je da 33 odsto Amerikanaca izmedju 15 i 34 godina starosti odobrava Trampov rad u Beloj kući, što je devet odsto manje nego u sličnoj anketi medju svim odraslima koje su prethodno uradili AP i NORC.

Anketirani će biti dovoljno stari da glasaju kada budu sledeći predsednički izbori 2020. godine.

Ta grupa glasača predstavlja najveći deo biračkog tela ako budu glasali u istom procentu kao stariji. Istorija međutim pokazuje da će oni u najmanjem procentu glasati na izborima na jesen kada se glasa za Predstavnički dom i trećinu Senata. Na takozvanim "midterm" izborima 2014. glasalo je 20 odsto ljudi starosti 18-29 godina.

Ipak, postoje naznake da su mladi sada više angažovani u politici. Skoro polovina mladih Amerikanaca, 47 odsto, kaže da prate politiku od Trampove pobede, dok petina njih kaže da je više politički aktivna nego ranije.

Srednjoškolski đaci su predvodili masovne proteste mladih prošlog vikenda za strožiju kontrolu oružja pošto je u školi na Floridi ubijeno 17 osoba.

Ankete pokazuju da su mladi više zainteresovani za pitanje oružja nego za druge teme - 21 odsto njih kaže da su zakoni o oružju njihova najveća briga, 15 odsto navodi privredu, a osam društvenu nejednakost.

Među mladima 70 odsto kaže da Tramp ne održava njihove lične vrednosti.

Njih 60 odsto opisuje Trampa kao "mentalno nepodobnog", 62 ocenjuje da je "generalno neiskren", a 63 odsto kaže da je rasista. Prema anketi AP-a i NORC-a iz februara, 57 odsto svih odraslih je reklo da veruje da je Tramp rasista.

Anketa je takođe pokazala da mladi većinom žele da se vodi računa o manjinama - 69 odsto kaže da treba naći način da se legalizuje status imigranata koji su dovedeni u zemlju kao deca, 59 odsto se zalaže za zaštitu LGBT osoba, a 58 odsto misli isto i za muslimane.

Među mladima 67 odsto kaže da želi zdravstveni sistem u kojem vlada obezbeđuje zdravstveno osiguranje za sve, a 60 odsto kaže da vlada treba da preduzima korake zbog klimatskih promena.

Anketa je pokazala da mladi nisu preterano zainteresovani za Trampove prioritete. Tek 22 odsto podržava smanjenje poreza, dok se tome protivi 40 odsto, a više od polovine njih se protivi izgradnji zida uz granicu s Meksikom.

Kurir.rs/Beta

Foto: 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kada će Beograd dobiti gradonačelnika

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...