RUSIJA: Pretres ruskog aviona je još jedna provokacija Britanaca! Planirali tajne manipulacije na letelici!
Foto: Reuters / Regis Duvignau

bez prisustva pilota

RUSIJA: Pretres ruskog aviona je još jedna provokacija Britanaca! Planirali tajne manipulacije na letelici!

Planeta -

Rusija je danas saopštila da će od Velike Britanije zvanično zatražiti da joj objasni razloge za pretresanje aviona "Aeroflota" na londonskom aerodromu i, u slučaju izostanka objašnjenja, najavila slične mere prema britanskim aviokompanijama.

Rusko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da će Britancima takav zahtev uputiti ruska Državna komisija za kontrolu bezbednosti letova.

"Ukoliko ne bude objašnjenja, ruska strana će akcije prema našem avionu smatrati ilegalnim i, takođe, zadržati pravo da preduzme slične akcije prema britanskim aviokompanijama", navedeno je u saopštenju.

Avion ruske kompanije "Aeroflot", koji je leteo na liniji London-Moskva, u petak uveče je bio pretresen na londonskom aerodromu Hitrou.

Zvaničnici "Aeroflota" su naveli da britanske vlasti nisu dale bilo kakvo objašnjenje za svoju akciju, kao i da je kapetan aviona, suprotno važećim međunarodnim propisima, bio zaključan tokom pretresa, prenosi Tass.

Avion "Aeroflota" sleteo je rano jutros na moskovski aerodrom Šeremetjevo.

Kapetan Vitalij Mitrofanov rekao je po dolasku u Moskvu da su britanski bezbednosni zvaničnici tražili predmete zabranjene za transportovanje, ali da mu nisu pokazali nikakav nalog.

Zahtev za objašnjenje pretresa aviona je Forin ofisu uputila ruska ambasada u Velikoj Britaniji. Portrparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da pretres aviona na aerodromu Hitrou u Londonu predstavlja još jednu britansku provokaciju.

"Smatramo da je pretres još jedna provokacija od strane britanskih vlasti. Britanska policija i carinici ušli su na Aeroflotov avion koji je trebalo da poleti iz Londona za Moskvu. Britanske vlasti su rekle da će avion biti pretražen, ali nisu rekli iz kog razloga. Pored toga, zatražili su da posada, uključujući i kapetana napusti avion", rekla je Zaharova.

foto: EPA

Ona je rekla da je kapetan predložio da se pretraga aviona uradi u njegovom prisustvu, jer u skladu sa propisima kapetan ne sme da napušta avion.

"Britanci su započeli pretragu, ali je kapetan ostao u kokpitu, nisu mu dozvolili da bude prisutan tokom pretresa. Ponašanje britanskih vlasti sugeriše da planiraju da tajno izvedu neke manipulacije na avionu", rekla je Zaharova.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Regis Duvignau

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track