Najnovije vesti

RUSKA AMBASADA U LONDONU UPOZORILA GRAĐANJE: Čuvajte svoj prtljag u Britaniji, DA VAM NEŠTO NE PODMETNU!
Foto: Reuters / Regis Duvignau

SVE JE MOGUĆE

RUSKA AMBASADA U LONDONU UPOZORILA GRAĐANJE: Čuvajte svoj prtljag u Britaniji, DA VAM NEŠTO NE PODMETNU!

Planeta

Ambasada Rusije u Londonu poručila je svim ruskim dražavljanima koji putuju u Veliku Britaniju da mogu da očekuju provokacije i podmetanje raznih predmeta u njihov prtljag.

Upozorenje se našlo na zvaničnom veb sajtu ambasade danas, a kako kažu u ambasadi, odraz je "antiruske politike i sve više preteće retorike Britanaca i britanske vlade".

"Apelujemo da pomno pratite prtljag kako biste izbegli provokacije i postavljanje neželjenih objekata unutar njih", navodi se na sajtu ruske ambasade.

Tenzije između Britanije i Rusije eskalirale su u petak, kada su britanske vlasti bez obrazloženja izvršile pretres Aeroflotovog aviona na aerodromu Hitrou u Londonu. Taj avion je rano jutros na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi.

Kapetan aviona je, suprotno važećim međunarodnim propisima, bio zaključan u avionu tokom pretresa.

Kapetan Vitalij Mitrofanov rekao je po dolasku u Moskvu da su britanski bezbednosni zvaničnici tražili predmete zabranjene za transport.

On je dodao da mu britanske vlasti nisu pokazale nikakav nalog.

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je da je poslala pismo Forin ofisu u kojem traže objašnjenje za pretres Aeroflotovog aviona.

Portrparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je pretres aviona Aeroflota na aerodromu Hitrou u Londonu - još jedna britanska provokacija.

"Smatramo da je pretres još jedna provokacija od strane britanskih vlasti. Britanska policija i carinici ušli su na Aeroflotov avion koji je trebalo da poleti iz Londona za Moskvu. Britanske vlasti su rekle da će avion biti pretražen, ali nisu rekli iz kog razloga. Pored toga, zatražili su da posada, uključujući i kapetana napusti avion", rekla je Zaharova, prenosi Tas s.

Ona je rekla da je kapetan predložio da se pretraga aviona uradi u njegovom prisustvu, jer u skladu sa propisima kapetan ne sme da napušta avion.

"Britanci su započeli pretragu, ali je kapetan ostao u kokpitu, nisu mu dozvolili da bude prisutan tokom pretresa. Ponašanje britanskih vlasti sugeriše da planiraju da tajno izvedu neke manipulacije na avionu", rekla je Zaharova.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters / Regis Duvignau

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...