ZLOKOBNO UPOZORENJE NOBELOVCA: Satrće nas nova velika ekonomska kriza! Spasa ima, ali...
Foto: Profimedia

tenzije rastu

ZLOKOBNO UPOZORENJE NOBELOVCA: Satrće nas nova velika ekonomska kriza! Spasa ima, ali...

Planeta -

Nobelovac Robert Šiler upozorio je da rastuće tenzije između SAD i Kine mogu dovesti do još jedne velike ekonomsku krize.

Šiler je bio govornik na Čajna divelopment forumu u Pekingu gde je rekao da trgovinski rat između dve najveće ekonomije sveta može usporiti investiranje, što je siguran put nizbrdo.

"To je haos, usporava se razvoj, a ljudi misle da će ovo proći bez posledica i olako to doživljavaju" rekao je Šiler o predloženim carinskim stopama koje SAD najavljuju Kini.

"Prvo što će se desiti je ekonomska kriza jer su ovakvi biznisi zasnovani na dugotrajnom planiranju, za njih su razvijeni sistemi rada i školovani su ljudi. Moramo to sve ponovo osmisliti u našoj zemlji kada se uvoz prekine" rekao je on i ukazao na najpoznatiji "carinski rat" ikada, onaj u doba Velike depresije početkom tridesetih godina.

foto: Profimedia

Najveća ekonomska šteta biće, kao je rekao, kada kompanije prilagode svoje investiranje u skladu sa novima carinama.

"Kada me pitaju o jačini udara na ekonomiju, smatram da oni su više psihološki nego direktni" kaže ekonomista sa Jejla i napominje kako su carinske stope tridesetih uništile samopouzdanje i želju da se planira za budućnost.

"Upravo taj 'čekamo da vidimo šta će se desiti' stav uzrokuje recesiju" rekao je.

Zvanični Peking rekao je da planira da uvede tarife na 128 američkih proizvoda u vrednosti od 3 milijarde dolara kao odgovor na Trumpove mere sa početka meseca.

On posljednje izjave predsednika SAD naziva pokazateljema da je reč o "šoumenu" koji očigledno uživa u toj ulozi, a njegovu eskalaciju u retorici pripisuje sve bližim izborima za Kongres koji su svojevrsni pokazatelj i toga kako stoji predsednik. "Predsednik je već godinu dana, vreme je da napravi nešto pametno što će pozitivno uticati na građane" kaže Nobelovac i napominje da je Tramp svestan toga da ostaje u centru pažnje ako stalno "stvara vesti".

Kurir.rs / Business Insider

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track