(VIDEO) GENIJALNI NAUČNIK OD FRANCUSKE PRAVI SUPERSILU: Smeju mu se da liči na Ledi Gagu, ali Makron mu potpuno veruje
Foto: Vikipedija

matematičar

(VIDEO) GENIJALNI NAUČNIK OD FRANCUSKE PRAVI SUPERSILU: Smeju mu se da liči na Ledi Gagu, ali Makron mu potpuno veruje

Planeta -

Francuz Sedrik Vilani, naučnik kojega nazivaju i "Lejdi Gagom francuskih matematičara", otkrio je novu strategiju za promociju razvoja robotike i veštačke inteligencije u Francuskoj, koja bi tu zemlju trebalo da stavi uz bok svetskim silama na tom području, SAD i Kinom.

Dobitnik Fildsove medalje, koja se smatra Nobelovom nagradom za matematiku, prihvatio je poziv francuskoga predsednika Emanuela Makrona (40) da zapliva političkim vodama. Makron je za njega od početka imao velike planove, a sada je, najavljeno je, kucnuo trenutak da se oni pretvore u stvarnost, piše "Jutarnji list".

Ambiciozni mladi predsednik Francuske ne boji se promena i preokreta. Kada je reč o nauci, najveći koraci, kako je sam naveo, biće na području veštačke inteligencije.

"To je trka u nuklearnom naoružanju našeg doba" - objasnio je pre nekoliko dana Makron.

Novu strategiju predstaviće Vilani koji je proteklih meseci sve prominentniji na francuskoj političkoj sceni.

Međutim, on je prepoznatljivo i pamtljivo lice već dugo. Vilani iza sebe ima rad i rezultate. Najveće priznanje bila je ugledna nagrada Filds koja se svake četiri godine dodeljuje matematičaru mlađem od 40 godina. Vilani je nagradu dobio 2010, s 36 godina, i kako je sam rekao, “za mene je to bio poslednji voz”.

Zbog drugih razloga Vilanija smatraju matematičkom estradom. Kuda god krene, pleni pažnju svojim izgledom. Njegov zaštitni znak su trodelna odela, ekstravagantna mašna oko vrata u živim bojama (koje kupuje u prodavnicama za glumce), starinski džepni sat i broševi u obliku pauka. Za razliku od svojih kolega, Vilani je rado prihvatio ulogu matematičkog ambasadora, leteći od jednog događaja do drugog, s kontinenta na kontinent, kako bi, naveo je u njegovu profilu ugledni Njujork prenosio matematičko evanđelje po svetu.

Vilani nije jedini matematički mozak u Francuskoj. Ta je zemlja u naučnim krugovima poznata po velikom broju nadarenih matematičara. Na tom talentu za matematiku Makron gradi ambicije o Francuskoj kao sili na području veštačke inteligencije. Makron je nedavno sklopio ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o saradnji na razvoju digitalne ekonomije i veštačke inteligencije.

"Nove mere koje ćemo predstaviti su ofanzivne" naglasio je Makron, najavljujući da nije reč o samo “jednom od” projekata.

"Ključni resurs koji imamo naši su vrhunski matematičari -objasnio je.

Prema broju dobitnika Fildsove medalje Francuska je druga na svetu, nakon SAD-a. Mnogo se na tom području očekuje i od Fejsbuka i Gugla, kompanija koje su obećale Makronu da će investirati u laboratorije za veštačku inteligenciju u Francuskoj.

Kultura privatnosti je prepreka razvoju veštačke inteligencije

Vilani je nedavno dao intervju Bloombergu u kojem je govorio o novom projektu. Istakao je da je tzv. kultura privatnosti najveća pojedinačna prepreka koju regija mora prekoračiti kako bi došla na čelo razvoja veštačke inteligencije. Naime, razvoj takvih sistema zahteva velike količine informacija.

"Pristup informacijama je izazov broj 1. Evropa mora stvoriti jedinstveno tržište kojem mogu pristupati veliki informatički igrači", izjavio je Vilani.

Prema njegovom mišljenju, deljenje podataka koje je nužno za razvoj može se odvijati u strogo poverljivim uslovima. Ali, Evropa mora biti na čelu industrije ako želi da utiče na kontrolu uslova. Nažalost, promovisanje ideje o većem deljenju informacija nije trenutno popularno, naročito nakon skandala sa loupotrebom podataka sa Fejsbuka.

Nakon što predstavi svoj izveštaj na 150 stranica o razvoju veštačke inteligencije, Vilani će nastaviti s radom na boljem načinu podučavanja matematike u Francuskoj. Njegov najnoviji projekt uključuje reviziju pedagoških tehnika francuskih učitelja kako bi se unapredilitalenti školaraca i popularizovala nauka, a naročito najčešće omražena matematika.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG JE UBIJEN PAVLE BULATOVIĆ?! Ili kako je Srbija izgubila 9 miliona dolara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja