(VIDEO) PO PROFIT DO ZVEZDA: Za svemirsku trku milijarderi ne štede novac, ko pobedi uzima sve
Ričard Brenson, Foto: AP

poslednja granica

(VIDEO) PO PROFIT DO ZVEZDA: Za svemirsku trku milijarderi ne štede novac, ko pobedi uzima sve

Planeta -

Napredak u istraživanju svemira, svemirskih raketa, letova i sličnog ne bi bio moguć bez ozbiljnih ulaganja.

Iako velike svetske sile ulažu milione u istraživanja, veliki napredak ostvaruju uz pomoć najbogatijih ljudi na svetu. Prošle je godine tako u razvoj svemirske industrije uloženo više od 2,5 milijardi dolara privatnog novca, a većina novca stigla je iz različitih startapova.

Iako je prošle godine zabeležen mali pad ulaganja u odnosu na period pre dve godina i dalje je reč o značajnim iznosima. Nekad riskantno ulaganje je danas postalo trend.

"Sve više i više ovakva vrsta ulaganja postaje uobičajena, normalna za kompanije koje finansiraju inovativna rešenja. Ne bave se oni time zato što misle da je to 'kul' već zato što misle kako će na tome puno da zarade", rekla je Karisa Hristensen iz kompanije Brajs.

Bogataši se najviše boje jedne stvari - šta ako izgube sve? Godinama je upravo bogatstvo nekolicine milijardera podsticalo razvoj ove industrije. Ilon Mask je uložio 100 miliona dolara svog novca u Spejs-Eks pre nego je dobio i nekoliko milijardi dolara iz budžeta.

Prošle je godine Džefri P. Bezos rekao kako godišnju prodaju zaliha "Amazona", u vrednosti oko milijardu dolara, koristi za ulaganje u svoju kompaniju Ble Oridžin. Poznati milijarder Ričard Branon vlasnik je "Virdžin Galaktika" i kompanije "Uanveb".

Koosnivač Majkrosofta Pol Alen ulaže milione u izgradnju najvećeg aviona na svetu. Ovom trendu priključio se i Mark Kjuban, vlasnik NBA-a, koji je uložio 500.000 dolara u kompaniju "Relativiti Spejs" koja bi trebalo raketu odštampa u 3D-u, piše Vašington Post. Kompanija "Astranis", koja namerava uz pomoć malih satelita da proširi internet izvan zemljine energetske mreže, nedavno je objavila kako ih podržava "Andersen Horovic", kompanija iz Silicijumske doline, koja je poznata po finansiranju inovativnih, rizičnih ili kreativnih kompanija koje su pokrenule obećavajući posao.

Iako ova industrija još nije u potpunosti opravdala sva velika ulaganja veruje se kako će se tokom sledećih godina pokazati koliko se investicija isplatila. Investitori će očekivati zaradu. "Ako se to dogodi samo nekima od njih to će značajno uticati na poverenje ulagača", rekla je Kristensen.

Tržište u razvoju privuklo je pažnju i Trampove administracije koja na ovom polju nastavlja saradnju sa privatnim kompanijama započetu još za vreme vladavine predsednika Buša i Obame.

Privatna ulaganja u svemirsku industriju oduševila su i američkog predsednika Donalda Trampa. "Bogati dečaci vole rakete. To je dobro. Bolje je tako nego da mi moramo da plaćamo za njih", rekao je Tramp pokazujući na modele svemirskih raketa ispred sebe. Njegovo oduševljenje dolazi nakon uspešnog lansiranja Falkon Hevi rakete prošlog meseca .

Kurir.rs/Express.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track