(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN SVEČANO OTVORILI GRADILIŠTE NUKLEARKE: Očekuje se da bude završena do 2023. godine
Foto: Fonet/AP

(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN SVEČANO OTVORILI GRADILIŠTE NUKLEARKE: Očekuje se da bude završena do 2023. godine

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Ankari, zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom svečano je proglasio početak zajedničkih radova na izgradnji prve nuklearne centrale u Turskoj, koje finansira Rusija.

Putin i Erdogan su gradilište prvog postrojenja centrale Akuju, u provinciji Mersin na južnoj, mediteranskoj obali Turske gde će, kako je planirano, biti podignuta ukupno četiri postrojenja, otvorili putem video-konferencije, prenosi Tas s.

Erdogan je tokom svečanog polaganja kamena-temeljca rekao da će ta centrala zadovoljavati 10 odsto turskih potreba za električnom energijom i da je

planirano da elektrana bude stavljena u pogon 2023. godine.

"Turska će se tada pridružiti porodici zemalja sa inženjeringom nuklearne energije", istakao je turski predsednik.

Putin je izjavio da je pred njima sada "ambiciozan zadatak stavljanja prvog postrojenja u pogon 2023. godine, kada će biti obeležena i stogodišnjica osnivanja Republike Turske".

"Turski predsednik i ja smo se saglasili da ćemo učiniti sve u tom cilju", poručio je Putin.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da će zajednički rad ruskih i turskih stručnjaka omogućiti da se planovi realizuju na vreme i da taj projekat bude uspešno sproveden, kao "jedan od simbola čvrstog razvoja rusko-turske saradnje, partnerstva i prijateljstva".

Rusija i Turska su sporazum o zajedničkoj izgradnji nuklearne eklektrane, ukupnog kapaciteta od 4.800 MW i ukupne vrednosti od 20 milijardi dolara, potpisali 2010. godine, a projekat stoprocentno finansira ruska strana, navodi ruska agencija.

Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja