Najnovije vesti

KINA PORUČUJE AMERICI: Ako hoćete da ratujete - tu smo! Otvoreni smo za sve opcije!
Foto: Profimedia

HOĆE I DA PREGOVARAJU

KINA PORUČUJE AMERICI: Ako hoćete da ratujete - tu smo! Otvoreni smo za sve opcije!

Planeta

Visoki zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je danas da je Peking otvoren za pregovore sa SAD, pošto su najavljene kontramere na američki uvoz.

Zamenik ministra trgovine Kine Vang Šuven rekao je da Peking ne želi trgovinski rat, ali da je spreman da ga vodi ako na to bude primoran.

Vang je rekao da je Kina spremna da reši sporove sa SAD kroz dijalog na osnovama "uzajamnog poštovanja i na obostranu korist".

"Ako neko želi da ratuje, bićemo tu, ako želi da pregovara, vrata su otvorena", rekao je Vang.

Kina je prethodno danas objavila listu proizvoda iz SAD u vrednosti od 50 milijardi dolara za koje će biti uvećena takse, uključujući soju, automobile i hemijske proizvode.

Kineske mere su odgovor na poslednje tarife koje je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela na kineski uvoz u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Džu: Kina nikada nije poklekla pred spoljnim pritiscima

Kina nikada nije poklekla pred spoljnim pritiscima, poručio je zamenik ministra finansija DŽu Guangjao danas, neposredno nakon što je Peking objavio novu listu američke robe koja će se naći na meti većih carina kao odgovor na noćas najavljene američke tarife na 1.300 kineskih proizvoda.

"Naprotiv, spoljni pritisak će rezultirati unapređenjem razvoja i inovacija u Kini", rekao je DŽu novinarima u Pekingus.

Rojters navodi da je teško izbeći koliziju u kinesko-američkoj trgovini i da se obe strane sučavaju s ogromnim izazovima, dodajući je DŽu ipak rekao da se i dalje nada da će se međusobni odnosi vratiti na zdrav kolosek, jer bi trgovinski rat mogao da nanese štetu svim stranama.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa noćas je najavila uvođenje 25-procentnih tarifa na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, nastojeći da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine. Vrednost tog američkog uvoza iz Kine je oko 50 milijardi dolara.

Reagujući na ovaj potez Vašingtona, kinesko Ministarstvo finansija je objavilo danas kontra-tarife od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, među kojima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza, i drugi poljoprivredni proizvodi, a čija je vrednost uvoza u 2017. godini takođe iznosila 50 milijardi dolara.

Kineski ambasador u SAD-u, Cui Tiankai je ocenio, u intervjuu na kineskoj državnoj televiziji, da su najnovije carine Vašingtona na kinesku robu još jedan korak u pogrešnom pravcu, i najavio recipročne mere Pekinga, koje su kasnije obelodanjene.

Kurir.rs/ Beta-AP/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...