Pronađeno telo pilota srušenog helikoptera

Pronađeno telo pilota srušenog helikoptera

Planeta -
Pilot helikoptera koji se srušio dok je gasio požare u istočnoj Španiji pronađen je mrtav

MADRID - Pilot helikoptera koji se srušio dok je gasio požare u istočnoj Španiji pronađen je mrtav, izjavio je danas španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandes Dijas, dodajući da su dva velika požara "stabilizovana".

"Obavešten sam da je njegovo telo pronađeno", izjavio je Fernandes Dijas na konferenciji za novinare u Valensiji. Dva helikoptera su se srušila u ponedeljak dok su gasili velike požare u brdovitom i šumovitom regionu blizu Valensije, odakle je na hiljade stanovnika evakuisano.

Fernandes Dijas je kazao da su "strašni požari stabilizovani", ali da je u njima izgorelo skoro 50.000 hektara zemlje, preneo je AFP. Šteta pričinjena u ova dva požara ravna je šteti u svim požarima u prvih pet meseci u Španiji. Zbog dva najnovija požara evekuisano je 4.000 ljudi, mada su se mnogi od njih već vratili kućama. U ponedeljak je za saobraćaj zatvoreno i nekoliko puteva.

Suša je doprinela širenju požara koji je izbio u četvrtak u blizini mesta Kortes de Palja. Kasnije je blizu Andilje izbio i drugi požar. Predsednik regiona Valensije Karlos Fabra je danas izjavio da su glavni faktori koji izazvali požare ekstremni vremenski uslovi, odnosno temperature između 30 i 40 stepeni, vetar brzine od preko 40 kilometara na sat i slaba vlažnost.

Oko 2.000 vatrogasaca, 40 helikoptera i aviona i lokalno stanovništvo borili su se proteklog vikenda sa vatrenom stihijom koja je u ponedeljak oslabila zahvaljujući padu temperature i prodoru vlažnijeg vazduha.U Španiji vlada najveća suša u poslednjih 70 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track