POSLE ZEMLJOTRESA NA VOLSTRITU, STANJE SE SMIRUJE: Kina i SAD najavljuju razgovore, investitori odahnuli!
Foto: AP, Foto: AP

INDEKSI U BLAGOM PORASTU

POSLE ZEMLJOTRESA NA VOLSTRITU, STANJE SE SMIRUJE: Kina i SAD najavljuju razgovore, investitori odahnuli!

Planeta -

Indeksi na Volstritu danas su se oporavili i zabeležili solidan rast, pošto investitori veruju da uzajamne pretnje SAD i Kine povećanjem taksi na uvoz neće eskalirati u veći sukob koji bi naštetio svetskoj trgovini.

Na početku trgovanja u Njujorku Dau Džons je pao više od 2,0 odsto, ali je potom usledio skok, pa je taj indeks završo u plusu 1,0 odsto. Standard end Pur 500 porastao je 1,2 odsto, a Nasdak 1,5 odsto.

Početni pad usledio je pošto je kinesko ministarstvo finansija saopštilo da planira da uvede takse od 25 odsto na američki uvoz vredan 50 milijardi dolara, koji uključuje soju, avione, automobile i hemijske proizvode. Prethodno je američka administracija objavila da namerava da uvede takse na 1.300 kineskih proizvoda, uključujući industrijske robote i telekomunikacionu opremu.

Međutim, investitori su se oraspoložili kada su obe strane istakle spremnost na razgovor.

U Evropi je nemački indeks DAX pao 0,4 odsto, francuski CAC 40 u minusu je 0,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 porastao 0,1 odsto.

Berze na istoku završile su trgovanje različitim rezultatima, ali pre najave kineskih mera. Japanski Nikei 225 porastao je 0,1 odsto, dok je južnokorejski Kospi pao 1,4 odsto, hongkonški Hang Seng 1,1 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto. Australijski S&P/ASX 200 u plusu je 0,2 odsto.

Cene nafte danas su blago porasle. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta poskupela je 0,08 odsto, na 63,56 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent porasla 0,18 odsto, na 68,24 dolara po barelu.

Kurir.rs/ Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track