(VIDEO) FRANCUSKA PARALISANA I BIĆE SVE GORE: Vozovi stoje, građani očajni, a sve više železničara u štrajku!
Foto: Reuters

HAOS I UŽAS

(VIDEO) FRANCUSKA PARALISANA I BIĆE SVE GORE: Vozovi stoje, građani očajni, a sve više železničara u štrajku!

Planeta -

PARIZ - Francuski sindikat CFDT učestvovaće u narednom talasu štrajkova pokrenutih zbog reforme Francuske državne železnice (SNCF), najavio je danas lider tog sindikata Lauran Berger.

"Razgovori nisu zaključeni, a ono što je predložila vlada nije prihvatljivo", rekao je Berger gostujući na francuskoj BFM televiziji.

Sledeći štrajk železničara najavljen je za 8. april.

Berger je izrazio zadovoljstvo što je vlada pristala da dozvoli sadašnjim radnicima SNCF-a da zadrže stečene benefite iz radnog odnosa ako budu premeštani kod privatnih operatera kada mreža bude otvorena za ulazak konkurencije shodno pravilima Evropske unije.

"To je izuzetno važna stvar", rekao je Berger.

foto: AP

Štrajk železničara je najveći ispit za Makronovu ekonomsku strategiju

Štrajk železničara, kako ocenjuju mediji, stavlja pred dosad najveći test ekonomsku strategiju francuskog predsednika Emanuela Makrona.

1 / 8 Foto: Reuters

Francuski železničari protestuju zbog planova vlade da im ukine specijalan status koji su decenijama uživali, a koji im garantuje doživotno zaposlenje i druge povlastice, čime je održana slika o francuskoj železnici kao bitnom stubu infrastrukture i javnih službi te zemlje.

Makronova vlada, međutim, ukazuje na to da taj status više nije održiv, jer se današnja globalizovana i sve automatizovanija ekonomija zalaže za fleksibilniju radnu snagu, a uz to, propisi EU iziskuju da sve države članice otvore konkurenciji svoje železnice pod državnom upravom.

foto: Reuters

Štrajkovi su poremetili železnički saobraćaj u Francuskoj u protekla dva dana, dok je za danas najavljeno postepeno uspostavljanje saobraćaja, ali i dalje uz povremene zastoje.

foto: Reuters

Zaposleni u francuskoj železnici su počeli u utorak prvi u nizu štrajkova koji će trajati, kako su najavili, naredna tri meseca, a planirano je da štrajkuju po dva dana u radnoj nedelji, svake sedmice do kraja juna.

foto: Reuters

S obzirom na to da tokom štrajka saobraća svega 12 odsto vozova, građani su gnevni jer ne mogu da se prevezu do radnih mesta ili drugih željenih destinacija, javljaju francuski mediji.

foto: EPA

Što se tiče međunarodnog saobraćaja, situacija bi trebalo da bude skoro normalna kad je reč o redu vožnje vozova kompanije "Talis", dok će saobraćati tri četvrtine vozova "Jurostar", ali nijedan voz neće saobraćati ka Italiji, Švajcarskoj niti Španiji, a ka Nemačkoj će ići - samo trećina.

foto: Reuters

Štrajkovi ili protesti održavaju se i u drugim sektorima - četvrtina letova "Er Fransa" juče je bila je otkazana zbog štrajka vezanog za visinu plata, dok studenti blokiraju kampuse u znak protesta zbog planova da se odobri selekcija na državnim univerzitetima, a zaposleni u Službi gradske čistoće protestuju zbog pogoršanih uslova rada.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track