BIVŠI ČELNIK OEBS VILI VIMER: Britanija se u slučaju Skripalj ponaša kao mafijaška država!
Foto: YouTube prtscr / Thomas H. Stütz

opasno za međunarodni mir

BIVŠI ČELNIK OEBS VILI VIMER: Britanija se u slučaju Skripalj ponaša kao mafijaška država!

Planeta -

Bivši potpredsednik OEBS-a i bivši sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Vili Vimer rekao je da Velika Britanija, optužujući Rusiju za trovanje špijuna Sergeja Skripalja, iskorišćava evropsku solidarnost i ponaša se kao "mafijaška država".

Prema Vimerovim rečima, ponašanje Britanije u slučaju "Skripalj" je skandal koji predstavlja "veliku opasnost za međunarodni mir".

"Mislim da ovu državu možemo da nazovemo mafijaškom državom jer je ponašanje Britanije u ovom slučaju protivno svim evropskim i međunarodnim pravilima i zakonima", rekao je Vimer za RT.

Velika Britanija već ima istoriju ratnohuškačke retorike, rekao je Vimer, podsećajući na odluku da se krene u rat u Iraku.

"Mi kao Evropljani imamo iskustva s Britancima. Moramo samo da se setimo Tonija Blera. Oni lažu od jednog rata do drugog", kaže Vimer, koji je jedno vreme bio i nemački ministar odbrane.

Dugoočekivani Čilkotov izveštaj, koji je objavljen 2016, predstavljao je žestoku kritiku Blera, navodeći da je namerno prenaglasio pretnju koja dolazi od iračkog režima i da se oslanjao na pogrešne obaveštajne podatke.

"Zato smatram da bi pretnju ratom Rusiji trebalo posmatrati kao još jednu britansku laž, dok god oni ne počnu da se ponašaju na odgovarajući, legalan i međunarodni način", kaže Vili Vimer.

On napominje da je podrška koju je Velika Britanija dobila od EU standardno savezničko ponašanje, ali upozorava da bi blok mogao da razmisli da li će tako postupati i ubuduće.

"Ako neka zemlja zatraži solidarnost i podršku, ona će je i dobiti, jer organizacije poput EU i NATO drugačije ne bi funkcionisale. Britanci na čelu s vladom Tereze Mej sad iskorišćavaju ovu spremnost na solidarnost koja leži u temelju Evropske unije i NATO", rekao je Vimer.

Kurir.rs / Sputnik Srbija / RT

Foto: YouTube prtscr / Thomas H. Stütz

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Evo gde su završile srpske S-300!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track