(VIDEO) ZA OVU SEKTU EKSPERTI KAŽU DA JE NAJOPASNIJA: Vođa je bio u zatvoru zbog silovanja, predstavlja se kao Mesija i vrbuje devojke za svoje neveste
Foto: YouTube prtscr / The Feed

ispiranje mozga

(VIDEO) ZA OVU SEKTU EKSPERTI KAŽU DA JE NAJOPASNIJA: Vođa je bio u zatvoru zbog silovanja, predstavlja se kao Mesija i vrbuje devojke za svoje neveste

Planeta -

Jedna od najopasnih sekti u 2018. godini je Providens, čiji je osnivač i vođa nedavno izašao iz zatvora, gde je robijao 10 godina zbog silovanja, tvrde svetski stručnjaci za sekte.

Osnovana je 1982. u Južnoj Koreji, a njeni članovi veruju da je njen vođa, Džang Mjung-seok, Mesija, odnosno Hristova druga pojava, bez obzira na to što je Džang osuđen za silovanje.

Vrhovni sud Južne Koreje osudio je Džang na 10 godina robije zbog silovanja i zlostavljanja. Zbog optužbi je 1999. godine pobegao iz zemlje, ali je 2007. uhapšen u Kini i isporučen Južnoj Koreji.

Rik Ros, ekspert za sekte iz SAD ističe da je ljudski mozak daleko krhkiji nego što mislimo, te da strana destruktivna sekta može da zavede bilo koga, ukoliko se poklope okolnosti i momenat. On objašnjava da je zajednički faktor svim sektama, bez obzira da li su starije ili nove, da su izgrađene oko harizmatičnog pojedinca. To je, slučaj i sa sektom Providens, koja je sada poznata kao Hrišćanska evanđelistička misija, a ranije i kao "Isus Morning Star" (JMS).

Mlada Australijanka Liz je jedna od devojaka koja se jedva iščupala iz kandži ove sekte. Postala je njena žrtva na naizgled bezazlen način. Dok se šetala tržnim centom u rodnom gradu Kanberiju, prišla joj je žena korejskog porekla "sa velikim osmehom" i upitala da li je model. Tri godine kasnije, Liz je morala da se čupa iz sekte.

"Nisam mislila da se pridružujem bilo čemu", rekla je. "Rekli su da rade hrišćansku umetničku predstavu. Poslali su mi na mejl neke slike i izgledalo je divno. Izgledalo je sjajno, pa sam rekla da ću se naći sa njima da porazgovaramo o eventualnom učešću", objasnila je.

Osam meseci nakon prvog popunjavanja formulara, Liz se preselila u zajedničku kuću u vlasništvu JMS. Godinu dana kasnije, posetila je Džang Miung-seoka u zatvoru i "nagrađena" bisernom ogrlicom za koju joj je rečeno da simbolizuje vaginu.

"Glavno verovanje u grupi je da je Džang Mesija i predstavlja boga, a mi smo imale ulogu njegovih nevesti. Rekli su nam da je bio u zatvoru jer ga proganjaju i lažno optužuju, isto kao i Isusa", objasnila je Liz.

foto: YouTube prtscr / The Feed

Dobila je dupli ram za slike sa uramljenim slikama Isusa i Džanga i to je bio predmet ispred kojeg se molila.

"Dobila sam i bisernu ogrlicu, kao i sve nove devojke koje su odlučile da se posvete Džangu i da se nikad ne udaju. Kako nam je objašnjeno, njegov inicijal na ogrlici je bio zakačen za biser u sredini koji je simbolizovao vaginu".

"Džang je opsednut ženama i seksom", objasnila je ona. "Pretpostavljam da želi da sve njegove žene nose stvari koje simbolizuju njega".

Devojkama je rečeno da bi trebalo da Džangu pišu pisma, a naglašeno im je da bi trebalo da mu se obraćaju kao mužu ili ljubavniku.

foto: YouTube prtscr / Providence Hub

"Tražio mi je da mu šaljem svoje razgolićene slike, u bikiniju ili sa dosta šminke na licu. Pisao mi je da ga moja bela koža jako uzbuđuje. Neka pisma su bila zaista intimna, rekao je da su žene najlepše kad su gole... potom me je pozvao da ga posetim u zatvoru u Koreji. Videla sam ga na 15 minuta i znao me je po imenu" rekla je ona.

Međutim, to nije sve. Liz je ispričala da je imala zadatak da regrutuje nove mlade i lepe devojke. Ova sekta je vodila školu za modele u Kanberiju, a mesto za "lov" je bio i izbor za mis na lokalnom univerzitetu.

Ono što je najstrašnije je to što su devojke na perfidan način instruirane da prekinu kontakt sa svojim porodicama.

"Rečeno mi je da Satana koristi roditelje da odvoji devojke od grupe, tako da se trudimo koliko god možemo da ne komuniciramo sa njima" priča Liz i objašnjava da nije postojao način da se izađe iz grupe. Toliko su im bili isprani mozgovi da su verovale da će se najstrašnije moguće stvari desiti ako odu.

Sreća u nesreći po nju je bilo kada je završila u bolnici zbog poremećaja u ishrani. Rečeno joj je da mora da se oporavlja pod nadzorom pa je tako bila u maminoj kući. Njena majka angažovala je američkog eksperta Rika Rosa da joj pomogne. Na sreću, uspeo je.

"Jedini način na koji mogu da opišem šta mi se dešavalo je silovanje", rekla je ona o dvogodišnjem iskustvu. "Iako nije fizičko - bilo je mentalno, emotivno i to je bilo duhovno silovanje. Samo sam se osećala narušeno " priseća se kroz suze Liz.

Rik veruje da je JMS najopasnija sekta u Australiji i označava je kao jednu od najopasnijih danas.

"Džang je upravo izašao iz zatvora i, koliko znam, nije se uopšte promenio. A, iz meni nepoznatog razloga, njegova grupa uspeva da masovno regrutuje nove članice po Australiji", rekao je.

Kurir.rs / 2oceansvibe.com

Foto: YouTube prtscr / The Feed

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pet stvari koje nista znali o Čarls Mensonu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja