(VIDEO) PREDSEDNIK MEKSIKA PORUČIO TRAMPU: Ako su Vaše izjave rezultat frustracije zbog problema u SAD, bavite se njima, a ne Meksikancima
Foto: Reuters

VOJSKA NA GRANICI

(VIDEO) PREDSEDNIK MEKSIKA PORUČIO TRAMPU: Ako su Vaše izjave rezultat frustracije zbog problema u SAD, bavite se njima, a ne Meksikancima

Planeta -

Ukoliko SAD žele da postignu dogovor, Meksiko je spreman, ali nema nameru da pregovara iz straha, poručio je američkom predsedniku Donaldu Trampu meksički predsednik Enrike Penja Nijeto u svom obraćanju naciji.

On se obratio povodom Trampovog zahteva da se duž granice SAD sa Meksikom rasporedi nekoliko hiljada pripadnika Nacionalne garde, dok zid na toj granici ne bude izgrađen.

"Ukoliko su vaše skorašnje izjave rezultat frustracije zbog problema u domaćoj politici, zbog vaših zakona ili vašeg Kongresa, bavite se njima, ne Meksikancima", poručio je Penja Nijeto.

On je dodao da vlasti u Meksiku neće dozvoliti da negativna retorika oblikuje njihova dela i da će delovati samo u najboljem interesu Meksikanaca.

foto: EPA

"Ubeđeni smo da ukoliko dođemo do sporazuma kao prijatelji, partneri i dobri susedi, naše države će proći bolje nego da se sukobljavamo. Nešto što veže i ujedinjuje sve Meksikance je naša uverenost da niko i ništa ne stoji iznad ponosa Meksika", istakao je Penja Nijeto.

On je ukazao da se Meksikanci se sigurno između sebe ne slažu, naročito u vreme izborne kampanje, ali da su uvek ujedinjeni kada je u pitanju ponos i suverenitet Meksika.

"Zbog toga je, u svetlu skorašnjih događaja, meksički Senat jednoglasno osudio uvredljive i neosnovane izjave koje se tiču Meksikanaca i zatražio dostojanstven odnos, koji koristi odnosima između država, koje su susedi, partneri i saveznici", rekao je Penja Nijeto.

S obzirom na to da meksički zakon ne dozvoljava da se predsednici ponovo kandiduju, Penja Nijeto će na mestu predsednika ostati do jula ove godine, za kada su zakazani predsednički izbori.

On je dodao da su se svi predsednički kandidati, takođe, pridružili rezoluciji meksičkog Senata.

"Uprkos svojim razumljivim razlikama, oni su svi saglasni u odbijanju svih mera suprotnih onima koje koriste dorbosusedskim odnosima", poručio je Penja Nijeto.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track