(VIDEO) ČOVEK KOG SU ODGAJILI VUKOVI PROGOVORIO: Razočaran sam životom među ljudima, dođe mi da se vratim u planine!
Foto: Printscreen/ Youtube

ISKRENO

(VIDEO) ČOVEK KOG SU ODGAJILI VUKOVI PROGOVORIO: Razočaran sam životom među ljudima, dođe mi da se vratim u planine!

Planeta -

Markos Rodrigez Pantoja iz Španije živeo je među vukovima 12 godina na planinama pre nego što ga je kada je imao 19 godina pronašla Civilna zaštita i vratila u civilizaciju.

Ipak, čak i sada, kada ima 72 godine, Pantoja kaže da se nikada nije potpuno prilagodio životu s ljudima.

Rođen je u Kordobi 1946. godine. Izgubio je majku kada je imao samo tri godine, a nedugo potom napustio ga je i otac, koji je otišao da živi s drugom ženom u susednom gradu.

Otac ga je prodao jednom farmeru koji je živeo u planinama Sjera Morena. Farmer je ubrzo umro, pa se Markos, kako kaže, povukao u divljinu. Ceni da je tada imao oko šest ili sedam godina.

Markos je, kako kaže brinuo o 300 ovaca. Seća se da ga je stari pastir naučio da zapali vatru i koristi razne alate, ali 1954. godine, kad Markos još nije napunio ni osam godina, pastir je umro.

Markosa je 12 godina kasnije pronašla Civilna garda, a on je već zaboravio da govori i reči zamenio životinjskim glasovima.

Vraćen je u civilizaciju, ali nikad se nije prilagodio životu među ljudima. U jednom je trenutku pokušao da se vrati u šumu, ali, kako kaže "više nije bio isti", vukovi ga više nisu gledali kao brata.

"Mogu da osetim da su tu, čujem ih kako dišu, a koža mi se naježi... i nije mi više tako lako da ih vidim. Oni su vukovi i ako ih dozovem oni će mi odgovoriti, ali neće da mi priđu. Mirišem im na ljude, nosim kolonjisku vodu", priča Markos.

Markos danas ima 72 godine i živi u malom selu Rantem, smeštenom u oblasti Orense u Galiciji.

Uprkos tome što više od 50 godina živi među ljudima, često priznaje da su mu poslednja sećanja na srećan život vezana za vukove - od ženke koja mu je prvi put pokazala majčinsku ljubav i njene mladunčadi koja ga je prihvatila kao brata. Učili su ga kako da preživi u divljini, pokazali su mu bobice i gljive koje su bezbedne za jelo, ali i one koje su otrovne.

Markos otkriva da se danas oseća prevareno i zloupotrebljeno od ljudi, i da ga poslodavci iz građevinske i ugostiteljske industrije ekspoatišu.

"Mislim da mi se smeju zato što se ne razumem u politiku i fudbal", kaže on.

Iako oseća da nikada nije bio sposoban da se potpuno prilagodi na život među ljudima, njegove komšija ga prihvataju kao svog.

Markos je jedan od retkih zabeleženih slučajeva ljudi koje su odgajile životinje, daleko od civilizacije. Bio je predmet raznih antropoloških studija, knjiga i dokumentaraca.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) BOSANAC VABI KAMILU KAO KRAVU! Spremite se za smeh do suza!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja