PANIKA NA RUSKIM BERZAMA! AMERIČKE SANKCIJE UDARILE I NA RUBLJU: Ruska valuta na najnižem nivou u poslednjih godinu dana!
Foto: Profimedia

INDEKSI U PADU

PANIKA NA RUSKIM BERZAMA! AMERIČKE SANKCIJE UDARILE I NA RUBLJU: Ruska valuta na najnižem nivou u poslednjih godinu dana!

Planeta -

Indeksi na ruskim berzama pali su danas za oko 10 odsto posle objave novih američkih sankcija protiv ruskih oligarha i zvaničnika i njihovih kompanija, što predstavljala ozbiljan udarac za rusku privredu.

Na berzi u Moskvi indeks RTS, izražen u dolarima pao je za 11,5 odsto oko 12.15 po centralnoevropskom vremenu, a indeks Miceks (Miceks) izražen u rubljama je pao za 9,2 odsto.

Pogođena je i ruska rublja koja je danas dostigla najniži nivo u poslednjih godinu dana.

Ruska vlada saopštila je danas da će podržati kompanije pogođene novim američkim sankcijama uperenih protiv firmi više ruskih oligarha i zabrinjavaju investitore.

"U sadašnjoj situaciji ukoliko im se pogorša položaj mi ćemo ih podržati", rekao je ruski vicepremijer Arkadi Dvorkovič, prenose ruske agencije, i dodao da te kompanije već sada uživaju stalnu podršku.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je u petak nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika kao i njihovih firmi zbog njihovog "štetnog delovanja".

Medju njima su Oleg Deripaska, vlasnik aluminijumskog giganta Rusala, Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, važni akteri u energetskom sektoru kao i Kiril Šamalov, koga je Vašington predstavio kao zeta predsednika Vladimira Putina, mada su se prema nepotvrđenim izveštajima on i Putinova ćerka u međuvremenu razvedeni.

Deripaskina kompanija Rusal danas je na berzi u Hongkongu gde je kotirana, izgubila gotovo polovinu svoje vrednosti, što bi prema navodima kompanije moglo da dovede do nemogućnosti plaćanja dela dospelog duga.

Medju sankcionisanim navedeni su i Andrej Skoč, poslanik u ruskoj Dumi, Sulejman Kerimov, član gornjeg doma ruskog parlamenta, Vladimir Bogdanov, generalni direktor naftne kompanije Surgutneftegaz, Igor Rotenberg, sin Arkadija Rotenberga, Putinovog bivšeg džudo partnera.Medju ruskim državnim firmama su Rosoboroneksport za izvoz vojne opreme i ruska banka čiji je vlasnik ta firma.

Rosoboroneksport je ocenio da sankcije predstavljaju izgovor za isključenje Rusije sa svetskog tržišta oružja.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠPIJUNSKA LETELICA NAD SRBIJOM! Danima pratili kretanje naše Vojske!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track