(VIDEO) BOMBA OD PRIZNANJA! AMERIČKI ZVANIČNICI: Izrael je granatirao vojnu bazu u Siriji! Znali smo jer su nas UNAPRED OBAVESTILI!
Foto: EPA

RUSI BILI U PRAVU

(VIDEO) BOMBA OD PRIZNANJA! AMERIČKI ZVANIČNICI: Izrael je granatirao vojnu bazu u Siriji! Znali smo jer su nas UNAPRED OBAVESTILI!

Planeta -

JERUSALIM - Izrael je informisao SAD o planovima da napadne Siriju u noći izmedju nedelje i ponedeljka, izjavila su danas dva američka zvaničnika za En-Bi-Si njuz.

Oni su potvrdili da je izraelska vojska izvela napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji, što Izrael nije javno potvrdio u sklopu politike da direktno ne preuzima odgovornost za akcije na sirijskom tlu, navode izraelski mediji.

Izraelski mediji navode da je neuobičajena potvrda američkih zvaničnika, čija se imena ne navode, za akciju za koju Izrael nije preuzeo odgovornost, iako se u vreme prethodnog predsednika SAD Baraka Obame izraelska strana žalila da su u medije procurile informacije da je ona odgvorna za napade u Siriji.

Prethodno je Rusija javno optužila Izrael za ovaj napad na sirijsku vojnu bazu kraj Homsa i osudila ga. Sirija je isprva optuživala SAD, ali je Pentagon to porekao.

Kremlj je saopštio da Moskva nije unapred bila obaveštena. Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas novinarima da izraelski zvaničnici nisu razgovorali s predsednikom uoči napada iako je moglo biti ruskih vojnih saveznika u bazi. On je to opisao kao "razlog za brigu".

Ruska vojska je rekla da su dva izraelska aviona tipa F-15 izvela udare iz vazduha na vojnu bazu T-4. Ispaljeno je osam raketa, pet je oboreno, ali tri su pogodile zapadni deo baze. Poginulo je 14 ljudi, među kojima su bili i državljani Irana.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na molbu da komentariše optužbe, preneo je AP.

Od 2012. Izrael je napao Siriju više od 100 puta, uglavnom ciljajući konvoje oružja za koje se verovalo da su namenjenje libanskom Hezbolahu, koji se bore na strani sirijskih vlasti i predsednika Bašara Asada u ratu koji godinama besni u Sriji. Izrael je u februaru napao istu bazu T-4 pošto je jedan iranski dron lansiran iz nje doleteo u izraelski vazdušni prostor.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠPIJUNSKA LETELICA NAD SRBIJOM! Danima pratili kretanje naše Vojske!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track