TEREZA MEJ OPET NAVALILA NA RUSIJU: Moskva omogućava Asadovu agresiju, evo kako!
Foto: AP

NAPETO

TEREZA MEJ OPET NAVALILA NA RUSIJU: Moskva omogućava Asadovu agresiju, evo kako!

Planeta -

Sirijski režim i "njegova podrška, uključujući i Rusiju", moraju da budu pozvani na odgovornost ukoliko bude otkriveno da je vlada Sirije odgovorna za navodni napad hemijskim oružjem u toj zemlji, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej.

"Rusija je u prethodnim godinama stalnom upotrebom veta u Ujedinjenim nacijama omogućila da ove norme budu prekršene i uklonila je mehanizme koji nama omogućavaju da istražimo i da pozovemo na odgovornost za hemijske napade u Siriji. Ovo mora da prestane", rekla je Mejova.

Ona je rekla da oni koji podržavaju "brutalna dela (sirijskog predsednika Bašara al) Asada i njegovog režima... moraju veoma pažljivo da razmotre stav koji su zauzeli".

"Događaji u Dumi uklapaju se u širi problematični obrazac dela agresije i zloupotrebe dugododišnjih međunarodnih normi o neširenju i upotrebi hemijskog oružja", istakla je Mejova.

Novinska agencija Interfaks juče je prenela da je ruska vojska saopštila da nije otkrila tragove hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi u kome su desetine ljudi poginule.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su lekari ruske vojske ispitali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu otkrili simptome trovanja hemijskim oružjem.

Duma je poslednji grad u oblasti istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska voska pokrenula žestok napad, pri čemu je poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i navela da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

Zapadni mediji preneli su da je desetine osoba ubijeno u tom navodnom napadu hemijskim oružjem. Sirijska vlada je, međutim, navode o tom napadu nazvala "izmišljotinama".

Agencije AP i Rojters javile su da je broj mrtvih manji, oko 40 njih, a Bi-Bi-Si je naveo da ima čak 70 mrtvih, naglašavajući da niko nezavisno nije potvrdio navode o napadu hemijskim oružjem.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će sirijski predsednik Bašar el Asad platiti "visoku cenu" za "bezumni hemijski napad".

Sirijska vlada je odbacila da je izvela bilo kakav napad hemijskim oružjem.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su navodi o hemijskom napadu u Siriji lažni i da bi svaka vojna akcija preduzeta na osnovu tako "izmišljenih i isfabrikovanih izgovora" mogla dovesti do teških posledica.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track