(VIDEO) SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO CELU ZEMLJU: Dobio 65 godina zatvora, a nije nikog ubio!
Foto: Youtube/Printscreen

zakon kaže da je to u redu

(VIDEO) SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO CELU ZEMLJU: Dobio 65 godina zatvora, a nije nikog ubio!

Planeta -

Jedan tinejdžer iz Alabame osuđen je na 65 godina zatvora zbog niza zločina, uključujući i ubistvo koje nije počinio.

Lakit Smit iz Montgomerija (18), optužen je prema zakonu o odgovornosti saučesnika. Prema tom zakonu, osoba može biti optužena za ubistvo ako je počinila zločin sa preminulim saučesnikom, ukoliko je smrt te osobe nastupila tokom zločina. Većina američkih država ima slične zakone.

Što se tiče Smita, on je 2015. pokušavao je da provali u jednu kuću zajedno sa A’Donteom Vašingtonom (16), kad se pojavio policajac, koji je pucao i ubio Vašingtona. I Smit i Vašington su bili deo petočlane grupe koja je provalila u dve kuće u Milbruku, oko 16 km severno od Montgomerija. Kad se policija pojavila izbila je pucnjava. Na snimcima sa policijskih kamera vidi se kako Vašington nasrće na policajca, koji potom puca i ubija tinejdžera.

Smit je osuđen u četvrtak na ukupno 65 godina zatvora, od čega 30 za ubistvo, 15 za provalu i dve 10-godišnje kazne za krađu. Iako je Smit bio maloletan kad se dogodio incident, suđeno mu je kao odraslom. On je u martu odbio nagodbu kojom bi dobio 25 godina u zatvoru.

"Policajac je ubio A’Dontea, ne Lakit Smit. Lakit je bio 15-godišnje dete, uplašeno na smrt. On nije učestvovao u činu koji je doveo do smrti A’Dontea. On nikada nije pucao ni u koga", rekla je advokatica tinejdžera Dženifer Holton tokom suđenja.

foto: Youtube/Printscreen

Smit se tokom izricanja presude smejao.

"Mislim da se neće smejati dugo kad dođe u zatvor. Veoma smo zadovoljni presudom. Kazne su konsekutivne, pa će proći mnogo vremena pre nego što uopšte dobije mogućnost pomilovanja, najmanje 20-25 godina", rekao je K. J. Robinson, pomoćnik državnog tužioca.

Ostala tri optuženika iz pljačkaške grupe su uložila žalbe. Jedan je osuđen na 28 godina, dok preostala dva još nisu osuđena.

Što se tiče policajca iz Milbruka koji je ubio Vašingtona, porota ga je još 2016. oslobodila optužbe za nezakonito delovanje, navodeći da je opravdano pucao u tinejdžera.

Kurir.rs/USA today Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track