PAO DOGOVOR ZA KOJI NE ZNAMO? Đinping obećao da će smanjiti carine, a evo koje ustupke je još najavio
Foto: AP

DRUGAČIJA POLITIKA

PAO DOGOVOR ZA KOJI NE ZNAMO? Đinping obećao da će smanjiti carine, a evo koje ustupke je još najavio

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping obećao je danas da će smanjiti kineske takse na uvoz automobila i poboljšati zaštitu intelektualne svojine što bi mogli biti ustupci radi ublažavanja spora sa SAD oko trgovine i tehnologije.

U obraćanju na poslovnoj konferenciji Si nije direktno pomenuo svog američkog kolegu Donalda Trampa ni trgovinski spor. On je međutim obećao napredak u oblastima koje su prioritetne za SAD uključujući otvaranje kineske bankarske industrije i podsticanje uvoza.

Si ipak nije pomenuo najbolnija pitanja za SAD kao što je obaveza stranih firmi da u Kini otvaraju preduzeća na bazi zajedničkih ulaganja, uz obavezu prenosa tehnologije lokalnim kompanijama.

foto: Profimedia

Si je predstavio Kinu kao branioca slobodne trgovine i saradnje, što je svojevrsni odgovor Trampovom zahtevu za restrikcije na uvoz i za povoljnije trgovinske sporazume sa SAD.

"Kineska vrata neće se zatvoriti i samo će biti šire otvorena", rekao je Si na Boao forumu za Aziju na južnom ostrvu Hainan. Si je rekao da će Peking znatno sniziti tarife na uvoz automobila ove godine i ublažiti restrikcije na strano vlasništvo u automobilskoj industriji, "što je pre moguće".

foto: Reuters

Analitičari su protumačili Sijev govor kao nastojanje da se okonča trgovinski spor sa SAD, što se smatra najvećim trgovinskim sporom od Drugog svetskog rata. Spor je podstaklo strahovanje da bi oporavak globalne ekonomije mogao da bude pogođen ukoliko vlade budu navedene da podignu svoje uvozne barijere.

Tramp je zapretio da će podići tarife na kinesku robu u vrednosti od 50 milijardi dolara kao odgovor na žalbe da Peking vrši pritisak na strane kompanije da predaju svoju tehnologiju. Peking je uzvratio svojim spiskom američke robe na koju će uvesti tarife od 50 milijardi dolara.

Kineski predsednik obećao je da će ohrabriti normalnu tehnološku razmenu i štititi legalna prava vlasništva stranih firmi.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track