ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU! IRAN ZAPRETIO IZRAELU: Napad na Siriju neće proći bez odgovora, Tel Aviv žestoko odgovorio
Foto: Reuters / Khalil Ashawi

OŠTRE REČI

ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU! IRAN ZAPRETIO IZRAELU: Napad na Siriju neće proći bez odgovora, Tel Aviv žestoko odgovorio

Planeta -

Dva izraelska lovca F-15 bombardovala su sirijsku vazduhoplovnu bazu T-4, a savetnik iranskog vođe Ajatolaha al Hamneija, Ali Akbar Velajati, rekao je da ta akcija neće proći bez odgovora.

"Cionistički režimski napad na Siriju neće proći bez odgovora", rekao je.

Odgovarajući na upozorenje, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman, istakao je da Tel Aviv neće prihvatiti iransko pozicioniranje u Siriji.

"Nećemo prihvatiti iransko utvrđivanje u Siriji, pa makar platili veliku cenu. Nemamo drugih opcija. Dozvoliti Iranu da ojača u Siriji je kao da smo im dali dozvolu da nas zadave", rekao je.

Izraelska vojska je juče izvela napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji, što Izrael nije javno potvrdio u sklopu politike da direktno ne preuzima odgovornost za akcije na sirijskom tlu.

Ruska vojska je rekla da su dva izraelska aviona tipa F-15 izvela udare iz vazduha na vojnu bazu T-4. Ispaljeno je osam raketa, pet je oboreno, ali su tri pogodile zapadni deo baze. Poginulo je 14 ljudi, među kojima su bili i državljani Irana.

Od 2012. Izrael je napao Siriju više od 100 puta, uglavnom ciljajući konvoje oružja za koje se verovalo da je namenjeno libanskom Hezbolahu, koji se bori na strani sirijskih vlasti i predsednika Bašara al Asada u ratu koji godinama besni u Siriji. Izrael je u februaru napao istu bazu T-4 pošto je jedan iranski dron lansiran iz nje doleteo u izraelski vazdušni prostor.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) VUČIĆ I BORISOV O SAMITU U SOFIJI! Kosovo je pozvano da učestvuje?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track