ISTRAŽITELJI OPCW KRENULI ZA DUMU, SIRIJA PORUČUJE: Zapad će biti odgovoran za bilo kakvo odlaganje istrage o hemijskom naoružanju!
Foto: EPA / SANA

u subotu na terenu

ISTRAŽITELJI OPCW KRENULI ZA DUMU, SIRIJA PORUČUJE: Zapad će biti odgovoran za bilo kakvo odlaganje istrage o hemijskom naoružanju!

Planeta -

Stručnjaci Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) na putu su za Siriju, i istragu počinju u subotu, saopštila je ta organizacija sa sedištem u Hagu.

"Istražni tim OPCW je na putu za Siriju i rad će početi u subotu, 14. aprila 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Sirija je danas saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije OPCW. Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se "umeša u njen rad", prenosi Rojters.

Prethodno je sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao novinarima da dva istražiteljska tima OPCW danas i sutra treba da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi.

foto: Reuters / Bassam Khabieh

"Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju danas i sutra. Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele", rekao je Džafari.

Prema rečima sirijskog ambasadora, OPCW je dostavila četiri pasoša sirijskoj ambasadi u Briselu i vize su odmah dodeljene. Džafari je istakao da je Sirija spremna da vize izda i inspektorima na sirijskoj granici sa Libanom.

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / SANA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track