(VIDEO) ŠOKANTNO OTKRIĆE! TRAMP U PROBLEMU: Ako bombarduje Asada prekršiće američki zakon!
Foto: EPA, Profimedia

pravo

(VIDEO) ŠOKANTNO OTKRIĆE! TRAMP U PROBLEMU: Ako bombarduje Asada prekršiće američki zakon!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp već danima preti da će napasti Siriju zbog navodnog napada hemijskim oružjem.

Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da će u tom slučaju Tramp prekršiti američki zakon jer Sirija nije napala SAD. Da jeste Tramp ne bi morao da čeka odobrenje Kongresa, i mogao bi da krene u dvomesečnu intervenciju posle čega bi Kongres mogao da mu odobri ili zabrani dalji angažman.

Administracija Donalda Trampa još krije dokumenta o opravdanosti napada na sirijske snage 2017, koji se desio pod sličnim oklnostima, koje vladaju i danas.

I tada su sirijske vlasti optužene da su napale svoj narod hemijskim oružjem.

Ima eksperata koji smatraju da Trampu ne treba odobrenje Kongresa jer bi mogao da se osloni na propis iz 2001. kada je odobrena akcija protiv talibana i Al-Kaide. Slično je i da odobrenjem iz 2002. godine za rat protiv Sadama Huseina.

Veći deo stručnjaka tvrdi da je odobrenje Kongresa neupitno. Njega su ipak izbegli neki predsedenici - Hari Truman ( kod sukoba u Koreji) i Barak Obama (udar na Libiju).

Procenjuje se da će Trampovi advokati potražiti opravdanje za udar u međunarodnim sporazumima SAD, jedan od njih je čak tvrdio da i u slučaju nelegalnog rata savezne sudije u SAD će biti nemoćne.

Kurir.rs/Washington Examiner

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track