(VIDEO) OVO JE JEDINI AMERIČKI REPORTER U SIRIJI: Pitao je Sirijce šta misle o Trampovim pretnjama, odgovori su ga prilično iznenadili
Foto: Youtube/Printscreen

7 GODINA RATA

(VIDEO) OVO JE JEDINI AMERIČKI REPORTER U SIRIJI: Pitao je Sirijce šta misle o Trampovim pretnjama, odgovori su ga prilično iznenadili

Planeta -

Novinar mreže CBS Set Duen, jedini američki izveštač na tlu Sirije, prošetao je ulicama Damaska kako bi Sirijce u prestonici pitao šta misle o pretnjama Vašingtona vojni udarom, a iz odgovora je zaključio da im "to možda jeste na umu, ali se to baš i ne vidi".

Izveštač kaže da bi "predsednik SAD Donald Tramp mogao da kazni Asadov režim zbog navodnog napada hemijskim oružjem izvedenim na civile u Siriji (u gradu Duma)".

Student medicine Halid al Anaz (23) kaže da "ništa ne radi na drugačiji način otkad je čuo vesti iz Vašingtona".

"Vodim uobičajen život", navodi Al Anaz.

Duen opisuje "tipični četvrtak u radničkom, stambenom delu Damaska, gde su ljudi čuli za navodni hemijski napad i jednostavno ne veruju da njihova vlada stoji iza njega".

"Kako Tramp može da zna da li su ga (hemijsko oružje) koristili teroristi ili je sirijska vlada to učinila?", pita se ovaj student.

Američki reporter navodi da je "sirijski predsednik Bašar al Asad delovao naizgled mirno i nije pokazivao znake uznemirenja u više prilika ove nedelje i kazao da su pretnje vojnom akcijom koje stižu sa Zapada zasnovane na lažima".

Ali Džalal
Ali Džalalfoto: Youtube/Printscreen

Ali Džalal, zaposlen u prodavnici odeće, kaže novinaru da se "ne plaši mogućeg američkog udara".

"Kod nas je rat već sedam godina", poručuje Džalal. Dodaje da su "oni oguglali posle toliko ratovanja" i da se "zapravo pita hoće li SAD zaista preduzeti akciju".

Duen navodi da je zatražio dozvolu od sirijskih vlasti da poseti Dumu, gde se hemijski napad navodno desio i gde je Rusija, kao najjači saveznik Sirije na bojnom polju, juče proglasila pobedu, a da je dobio odgovor da je tamo "i dalje opasno i da sirijska vlada još nije preuzela potpunu kontrolu".

Izveštač ocenjuje da bi "vlada mogla da oteža posao inspektorima za hemijsko oružje koji sutra treba da započnu istragu".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track