Najnovije vesti

(FOTO) RASPORED SNAGA NA BLISKOM ISTOKU: Rusi razmeštaju vojsku, a ovi borci užurbano napuštaju Siriju
Foto: EPA/SANA

USLED TRAMPOVIH PRETNJI

(FOTO) RASPORED SNAGA NA BLISKOM ISTOKU: Rusi razmeštaju vojsku, a ovi borci užurbano napuštaju Siriju

Planeta

Američki institut za ratne studije prati izveštaje pomeranja vojnih snaga Rusije i Sirije još od prošlonedeljnog navodnog hemijskog napada.

Kako piše, dva ruska "Su-24" aviona su izvršila niske prelete nedaleko od američkog razarača "Donalda Kuka" i francuske fregate "Akvitan" 11. aprila. Istog dana Rusija je izvela vežbu na sirijskoj obali kako bi odvratila američke manevre, piše britanski "Gardijan".

 

 

Rusija je navodno rasporedila i četiri "Tu95" i "Tu-160" bombardere iz baza u Rusiji i pretpostavlja se da su upućeni u Siriju.

 

Ruske i sirijske snage pojačale su prisustvo oko Damaska. Kako se navodi, provladine snage su alarmirale i Sirijsku Arapsku ligu da evakuiše ljudstvo i opremu iz vojnih baza širom Sirije.

 

Sirijski i ruski avioni se premeštaju na druge, komercijalne i teško čuvane, aerodrome. Letelice iz vojnih baza širom zemlje se premeštaju na međunarodni aerodrom u Damasku i međunarodni aerodrom u provinciji Latakiji.

 

Libanski Hezbolah je navodno krenuo da napušta Siriju. Kako prenosi Institut, određen broj boraca Hezbolaha, i drugih grupa potpomognutih Iranom, prešao je u Liban ili Irak.

 

Na Mediteranu, razarač USS Donald Kuk je pre nekoliko dana krenuo sa Kipra ka istočnom delu Sredozemlja.

 

U blizini Kipra se nalazi i najmanje jedan turski brod.

 

Kurir.rs/Gardijan/iswresearch
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...