TRAMP OPTUŽIO PUTINA, PA NAPAO SIRIJU: Evo šta je predsednik Amerike rekao, posle čega su LANSIRANE RAKETE!
Foto: Printscreen YouTube, EPA

oBRAĆANJE PREDSEDNIKA SJEDINJENIH DRŽAVA

TRAMP OPTUŽIO PUTINA, PA NAPAO SIRIJU: Evo šta je predsednik Amerike rekao, posle čega su LANSIRANE RAKETE!

Planeta -

VAŠINGTON - Donald Tramp naredio je noćas vazdušne napade na Siriju, posle čega je počela zajednička vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske, oko 3.25 sati po centralnoevropskom vremenu.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

"Zajednički odgovor SAD, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku", kazao je američki predsednik i naveo da će vojna akcija trajati sve do trenutaka kada "sirijski režim prestane da koristi hemijsko oružje".

Tramp je ponovio da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

Prema njegovim rečima, 2013. predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije.

"Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili ce se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da cemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda cak i Iranom, a možda i ne", rekao je predsednik SAD.

POGLEDAJTE OBRAĆANJE DONALDA TRAMPA

Neposredno posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju pocetak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije.

Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vreme cesto povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja.

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Oglasila se i britanska premijerka Tereza Mej, koja smatra da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujuci Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN.

Britansko ratno vazduhoplovstvo, koje je koristilo bazu na Kipru, napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili avione "tajfun".

Francuski predsednik Emanuel Makron kazao je da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece "masakrirani hemijskim oružjem".

Prema njegovim rečima, crvena linija je pređena.

(Kurir.rs / Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track