GARDIJAN: Evo šta Amerika radi u Siriji da ne bi ponovila greške iz Jugoslavije
Foto: Profimedia

ANALIZA BRITANSKOG LISTA

GARDIJAN: Evo šta Amerika radi u Siriji da ne bi ponovila greške iz Jugoslavije

Planeta -

Udar koji su izvršile SAD, Velika Britanija i Francuska mogao bi da bude uvod u završnicu rata, a saveznice će se verovatno uzdržati novih udara kako bi se izbegle greške poput one iz Jugoslavije, piše britanski Gardijan.

Prema pisanju Gardijana iako je proteklih dana bilo najava da bi udari mogli započeti treći svetski rat, ta opcija nije bila ni blizu. Ipak, zapadni zvaničnici ističu da je napad jači od prošlogodišnjeg, kada je sa 59 raketa uništeno 20 odsto sirijske avijacije.

Subotnji napad bio je duplo većeg obima, a upotrebljeni su i avioni. Gađane su avio-baze, istraživački centar i skladišta u kojima su pripremana hemijska oružja.

List piše da je glavni cilj, osim upozorenja Asadu, bio i da se što je više moguće izbegnu pozicije ruske i iranske vojske, kako se sukob ne bi rasplamsao.

Uprkos retorici Moskve, da će odgovoriti na napad, Rusija, kao i SAD, želi izbeći direktan konflikt, delom zato što je u gotovo svakom segmentu, osim nuklearnom, brojno nadjačana u odnosu na Ameriku.

Da bi se izbegao sukob, SAD su na vreme obavestile Rusiju o napadu.

Ipak, najveći rizik bio je pogađanje ruskih ili iranskih vojnika, ili greška koja bi dovela do civilnih žrtava. Iako SAD i Velika Britanija tvrde da su rakete danas mnogo preciznije i pametnije, greške se dešavaju. Tokom rata u Iraku 1991. godine pogođeno je sklonište el-Amirijah u Bagdadu, kada je ubijeno više od 400 civila. Takođe, 1999. godine tokom bombardiranja Jugoslavije, NATO avijacija je pogodila Ambasadu Kine u Beogradu, kada su poginula trojica kineskih novinara.

Da bi izbegli da pogode Ruse, Irance ili civile SAD, Velika Britanija i Francuska su se odlučile gađati mete za koje su verovali da su dovoljno udaljene.

Spekulacije da je svet na ivici svetskog rata, verovatno će se pokazati kao neosnovane - zaključuje britanski list.

DOGAĐAJE U SIRIJI IZ MINUTA U MINUT PRATITE OVDE.

Kurir.rs/ Gardijan

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track