ZEMAN ŽESTOKO KRITIKOVAO UDAR U SIRIJI: To je kaubojska akcija, ništa nisu naučili na primeru Iraka
Foto: EPA

brutalno

ZEMAN ŽESTOKO KRITIKOVAO UDAR U SIRIJI: To je kaubojska akcija, ništa nisu naučili na primeru Iraka

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je večeras da je nedopustiv bilo kakav oružani napad ne neku zemlju bez mandata Saveta bezbednosti OUN, a poslednju intervenciju SAD u Siriji nazvao je kaubojskom akcijom koja koči pozitivni trend povratka izbeglica u Siriju.

"Zastupam nedvosmisleni stav da oružani napad na bilo koju zemlju može da se izvede isključivo uz saglasnost i mandat SB UN. Jedini izuzetak koji priznajem je napad na islamske teroriste, što u Siriji nije slučaj jer se tamo islamski radikali bore protiv predsednika Asada", kazao je Zeman u redovnom intervjuu za privatni češki radio Frekvence 1.

Češki predsednik je izjavio da je Zapad na neverovatan način razbio Bliski istok, prvo ulaskom u Irak na osnovu informacija da Irak ima oružje masovnog uništenja, koje se posle nije našlo, a intervencija je dovela do toga da se sada u Iraku bore Kurdi protiv Iračana, suniti protiv šiita.

"Umesto da izvučemo pouku iz te besmislice, učinili smo drugu besmislicu, a to je Libija. Inteligentan čovek napravi jednu grešku i posle je ne ponavlja. Čovek prosečne inteligencije, ili debilniji, napravi dve greške, ali šta da se kaže o onom ko ponovi grešku tri puta", rekao je Zeman.

Po rečima češkog predsednika raketni napad SAD na ciljeve u Siriji podriva novi pozitivni trend da izbeglice polako počinju da se vraćaju u Siriju.

"Ako takav kaubojski projekat to koči, onda je to greška", rekao je Zeman.

Premijera Andreja Babiša koji je juče izjavio da je napad na Siriju bio neizbežan, a danas ublažio da bi bilo bolje da je imao mandat SB UN i njegove ministre spoljnih poslova i odbrane koji su pohvalili napad, predsednik Zeman je kritikovao rekavši da ne smeju da zaboravljaju da su češki ministri a ne američki, britanski, francuski, ili neke druge zemlje.

"Naši ministri su se utrkivali ko će pre organizovati konferenciju za novinare. To nije jedinstveni stav vlade. Bilo bi bolje da je napad imao mandat SB UN. Vojna intervencija ništa ne rešava, ne rešava probleme ljudi u Siriji. Ukoliko je napad ;uništio proizvodnju hemijskog oružja, tim bolje, ali to ne rešava stanje zemlje kao takve", kazao je danas Babiš nakon sastanka sa predsednikom Zemanom.

Češki premijer apelovao je danas da se sretnu predstavnici SAD, EU i Rusije, a takodje da se pregovara i sa zemljama koje imaju svoje interese u Siriji kao što su Turska, Iran ili Izrael.

Kurir./Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track