TRAMP BESAN, POGREŠNO SU GA OBAVESTILI: Proterali smo 60, a Francuska i Nemačka po 4 ruskih diplomata!
Foto: AP / Susan Walsh

slučaj Skripalj

TRAMP BESAN, POGREŠNO SU GA OBAVESTILI: Proterali smo 60, a Francuska i Nemačka po 4 ruskih diplomata!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp pobesneo je kada je saznao da će američki saveznici u Evropi, Francuska i Nemačka, proterati samo po četvoro ruskih diplomata, nasuprot Amerikancima koji su proterali 60.

Tramp je, kako piše "Vašington post", izgleda verovao da će neke evropske zemlje iz svojih prestonica proterati isti broj ruskih diplomata kao i SAD.

Pobesneo je, kako se navodi, i zbog toga što su SAD u medijima predstavljene kao da zauzimaju najčvršći stav prema Rusiji.

Njegovi saradnici pokušali su da ga ubede da je ukupan broj proteranih diplomata u Evropi otprilike i isti kao u SAD, međutim, Tramp je na to odgovorio da ga je briga za ukupan broj, tvrdi neimenovani sagovornih "Vašington posta".

Sve besniji, Tramp je verovao da su ga njegovi saradnici naveli da veruje da će biti mnogo više proteranih diplomata u Evropi.

"Mnogo je psovao. Mnogo", priča sagovornik lista.

Više od 20 zemalja proteralo je više od 150 ruskih diplomata iz solidarnosti sa Velikom Britanijom, koja je optužila Moskvu za trovanje kontraobaveštajca Sergeja Skripalja, iako Rusija krivicu negira.

Kako piše "Vašinton post", Tramp je u početku oklevao da poveruje obaveštajnim podacima kako Rusija stoji iza incidenta u Solzberiju, što neki njegovi pomoćnici objašnjavaju njegovom sklonošću da vidi zavere.

Da bi ga ubedili, oni su ga upozorili da će ga štampa kritikovati ako se ne solidariše sa saveznicima.

On je insistirao de je trovanje Skripalja evropski problem, kao i da evropski saveznici treba da preuzmu vođstvo u reagovanju.

foto: Fonet / AP

"Zašto od mene tražite da to učinim? upitao je Tramp u razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej. "Šta će Nemačka učiniti? A Francuska?" Tramp je pobesneo kad je čuo medijske izveštaje da je proterivanje ruskih diplomata najveće u američkoj istoriji, uporedivši to sa brojem proteranih u Evropi.

"Da ste mi rekli da će Francuska i Nemačka proterati samo po četvoro, i ja bih proterao toliko", rekao je Tramp, tvrdi jedan od njegovih saradnika.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Susan Walsh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track