OBRAČUN S NEPOSLUŠNIMA: Makron pozvao Evropski parlament da brani evropski suverenitet od članica EU! Poslanici digli natpise DALJE RUKE OD SIRIJE!
Foto: AP

TUK NA LUK

OBRAČUN S NEPOSLUŠNIMA: Makron pozvao Evropski parlament da brani evropski suverenitet od članica EU! Poslanici digli natpise DALJE RUKE OD SIRIJE!

Planeta -

STRAZBUR - Francuski predsednik Emanuel Makron danas je u Strazburu pozvao poslanike u prvom obraćanju u Evropskom parlamentu da "čvrsto brane evropski suverenitet" protiv izazova "autoritarizma" u nekim zemljama Evropske unije (EU).

"Želim da pripadam generaciji koja je odlučila da čvrsto brani demokratiju... Neću podleći fascinaciji prema autoritarnim režimima", rekao je Makron u govoru i dodao da ne želi da pripada "generaciji uspavanih".

foto: Reuters

Pritom nije rekao ko su te članice EU gde se pojavio "autoritarizam".

Kako su ranije preneli francuski mediji, Makron u govoru želi da oživi svoje ambicije o obnovi Evrope, koje za sada nisu naišle na veliko oduševljenje pojedinih zemalja. Štaviše, svi evroposlanici su tokom njegovog govora digli natpise "Dalje ruke od Sirije" i "Zaustavite rat u Siriji".

foto: AP

Ambicije francuskog predsednika nailaze na prepreke posle nedavnih parlamentarnih izbora u Italiji i Madjarskoj, gde su pobedili evroskeptici, dok se Evropa na spoljnom planu suočava s ratom u Siriji, nepredvidivim potezima američkog predsednika Donalada Trama i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je za mnoge nezgodan sagovornik.

foto: Reuters

Zbog sve veće zabrinutosti radi podeljenosti unutar EU, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas Makronu u Strazburu da EU čine 28 zemalja članica i da Unija nije "klub" koji upravljaju Francuska i Nemačka.

foto: EPA

Kako je prenela agencija AP, Junker je Makronu rekao da je Francuska "dala novu nadu" EU, ali je podsetio da je Evropa zajednica, u kojoj je i Velika Britanija dok ne napusti članstvo naredne godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track