NA ZEMLJI POSTOJALA CIVILIZACIJA PRE LJUDSKE? Naučnici u potrazi za vanzemaljcima!
Foto: Profimedia

OVI SU VLADALI PLANETOM

NA ZEMLJI POSTOJALA CIVILIZACIJA PRE LJUDSKE? Naučnici u potrazi za vanzemaljcima!

Planeta -

Pre 56 miliona godina Zemlja je bila zagrejana znatno više od današnjih temperatura, iz tog razloga se led na polovima rastopio. Može li taj događaj, tzv. paleocensko-eocenski toplotni maksimum (PETM), biti dokaz globalnog zagrevanja prouzrokovanog izumrlom civilizacijom koja je vladala Zemljom pre ljudi?

Možda zvuči poput teorije zavere koja se može pronaći na stranicama koje se bave NLO, ali naučnici su ozbiljno istražili tu ideju.

Profesor Adam Frank sa Univerziteta u Ročesteru piše da bi istraživanje moglo da pruži uvid u pronalazak života vanzemaljaca ili o našem uticaju na Zemlju.

"To je zagonetka. Ako je industrijska aktivnost jedne prethodne vrste kratkotrajna, možda nećemo moći da je lako vidimo", ističe Frank.

Možda bi trebalo uzeti u obzir nove metode otkrivanja dokaza o kratkotrajnim događajima koji su ostavili trag u sedimentima. Drugim rečima, ako nešto eksplicitno ne tražite, možda to nećete ni videti.

Frank kaže da su istraživači razmišljali o tome što bi sve naša civilizacija mogla da ostavi u stenama, a da to pronađu buduće civilizacije – plastiku u okenu, dokaz upotrebe đubriva i fosilnih goriva.

"Civilizacije bi mogle, nakon kolapsa, da podstaknu usloveza stvaranje više fosilnih goriva kako bi se njima mogla koristiti buduća društva."

"Naš je rad otvorio spekulacije o tome da bi neke planete mogle da imaju cikluse izgrađivanja i propasti civilizacije. Ako se civilizacija koristi fosilnim gorivima, klimatske promene mogu dovesti do velikog smanjenja razine kiseonika u okeanu", zaključuje Frank.

Kurir.rs/ Vecernji.hr Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) VANZEMALJCI, DEMONI ILI PRIRODNE SILE? Sablasni zvuci prolamaju se nebom iznad Havaja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track