DŽIHADISTI NAPADAJU MAJADIN: 25 sirijskih vojnika poginulo u pokušaju Islamske države da se vrati u oslobođeni grad!
Foto: EPA/ Youssef Badawi

izveštaj NVO

DŽIHADISTI NAPADAJU MAJADIN: 25 sirijskih vojnika poginulo u pokušaju Islamske države da se vrati u oslobođeni grad!

Planeta -

Najmanje 25 sirijskih vojnika i provladinih boraca je poginulo u ofanzivi Islamske države kod Majadina, grada na istoku Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prema toj nevladinoj organizaciji, u borbama koje su počele juče popodne poginulo je 13 džihadista. Islamska država je isterana iz Majadina pre šest meseci.

"Pokušaji Islamske države da napreduje ka Majadinu se nastavljaju", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman i ocenio da se radi o "Najvećoj ofanzivi Islamske države otkako je izgubila kontrolu nad gradom".

foto: YouTube prtscr / PressTv

Majadin se nalazi oko četrdeset kilometara jugoistočno od Deir Ezora, na zapadnoj obali Eufrata. Zapadno i južno od njega je pustinja Badia.

Izvor iz sirijske vojske je demantovao napade na vojne položaje na zapadnoj obali Eufrata, ali i rekao da je povremeno granatiranje sa istočne obale izazvalo "odgovor prilagođenim oružjem".

Islamska država kontroliše nekoliko sela na istočnoj obali reke, koja se najvećim delom nalazi u rukama Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdske koalicije koju podržavaju SAD.

foto: Reuters / Omar Sanadiki

Ta džihadistička organizacije je izgubila gotovo sve teritorije svog samoproglašenog kalifata i sada se u Siriji drži samo u nekoliko mesta u provinciji Deir Ezor i južno od Damaska. Nakon potpunog ovladavanja Istočnom Gutom, vladine snage se usmeravaju na džihadističke džepove južno od prestonice.

Prema navodima Opservatorije, sirijske snage su treću noć zaredom bombardovale palestinski izbeglički logor Jarmuk, koji Islamska država drži od 2015. a trupe se pripremaju za mogući kopneni napad.

Jarmuk je najveći palestinski izbeglički logor u Siriji. Pre rata, u njemu je živelo oko 160.000 ljudi, među kojima i Sirijci. Danas je tu ostalo samo nekoliko hiljada izbeglica.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA/ Youssef Badawi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track