(VIDEO) OD OVOGA ZAVISI DA LI ĆE BITI NOVOG SUKOBA U SIRIJI: Ako Rusija isporuči S-300 Asadu, ova država će prva napasti
Foto: Shutterstock/EPA

rizik

(VIDEO) OD OVOGA ZAVISI DA LI ĆE BITI NOVOG SUKOBA U SIRIJI: Ako Rusija isporuči S-300 Asadu, ova država će prva napasti

Planeta -

Rusija je upozorila na posledice napada koji su izvele snage SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, a jednu je Kremlj već izneo, rekavši da će isporučiti svom savezniku protivvazdušni sistem "S-300".

Kako piše "Blumberg", ova pretnja će pre upaliti alarme kod neprijatelja Bašara al Asada, prvenstveno u Izraelu. Izraelski analitičari i bivši odbrambeni zvaničnici kažu u slučaju da Sirija dobije "S-300" postoji samo jedna opcija za Tel Aviv - da odmah proba da ih raznese.

To bi narušilo odnose Rusije i Izraela, koji su zadržali kanale za komunikaciju iako su u Siriji podržali suprotne strane. Ali to bi moglo da stvori još jedan opasan momenat u sedmogodišnjem ratu.

foto: Shutterstock

U sukob su već uvučene svetske i regionalne sile, dok su prošle nedelje Rusija i SAD nišanile jedna na drugu u najtežem incidentu proteklih decenija između Moskve i Vašingtona. Amerika i Turska okupirale su različite delove zemlje na severu, dok se Iran i Rusija bore zajedno sa Asadovom vojskom. Na nebu Izrael je uglavnom sam operisao. Ali situacija bi sada mogla da se promeni.

foto: Reuters

Uklanjanje pretnje

Bivši izraelski šef obaveštajnih službi Amos Jadlin, i pilot koji je učestvovao u uništenju iračkog nuklearnog reaktora 1981. godine, ima iskustva iz prve ruke kako Tel Aviv odgovara na takve pretnje. Raspoređivanje "S-300" je u Siriji je bio problem tokom dve decenije, ali kako kaže "na kraju će se to i desiti".

"Ako poznajem avio snage, mi već imamo planove da se pobrinemo za pretnju. Nakon što se pretnja ukloni, što će i biti učinjeno, vraćamo se na početne pozicije", rekao je Jadlin.

foto: EPA/Michael Klimentyev

Rusija je već prodala "S-300" Iranu, uprkos protivljenju SAD i Izraela, a Sirija je do 2013. godine bila na putu da dobije svoj kontigent. Međutim, predsednik Vladimir Putin zamrzao je ugovor na predlog Izraela, međutim, tada je rekao i da će Moskva, ako SAD napadnu, "razmisliti kako će odgovoriti u budućnosti".

Opcije

Taj trenutak je stigao prošle nedelje kada su zapadne saveznice izvele raketni napad. Već posle nekoliko sati ruski zamenik šefa osoblja Sergej Rudskoj je rekao da će vlada "razmotriti" da li da Asadu isporuči PVO sisteme. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da bi plan mogao da bude ponovo razmotren.

foto: Reuters / Omar Sanadiki

Izrael je izveo najmanje 150 bombardovanja u Siriji od početka rata, piše "Blumberg". Poslednji - 9. aprila, uništio je avio bazu koju su koristili iranski vojnici, a gađani su i oružani konvoji Hezbolaha i šiitska milicija u Libanu.

"S-300" može da gađa šest meta u isto vreme u dometu od 200 kilometara, što bi zahvatilo i vazdušni prostor Libana odakle Izrael povremeno ulazi u sirijski vazdušni prostor.

Karta za pregovore

S obzirom na vrlo verovatni odgovor Izraela neki analitičari u Moskvi smatraju da ima više smisla koristiti "S-300" kao kartu za pregovore. I prema rečima savetnice Kremlja Elene Suponine, isporuka oružja bi "podstakla napetosti u regionu i izazvala zaoštravanje sa Izraelom".

"Dovoljno je obezbediti Siriju drugim sistemima koji neće izazvati takav odgovor", rekla je.

foto: Profimedia

Čak i sadašnji sirijski sistemi iz doba SSSR-a nanose štetu. U februaru je oboren "F-16", prvi avion koji je Izrael izgubio u akcijama od 1980-ih godina, dok Rusija tvrdi da su mnogi "tomahavci" koje su saveznici ispalili, zapravo oboreni.

Nema nepobedivih

U svakom pokušaju da uništi novo naoružanje, Izrael bi verovatno koristio američke "F-35" stelt avione i tehnike elektronskog rata. Prema rečima ruskih vojnih stručnjaka, iako je "S-300" moćan sistem, nije apsolutni garant.

"Nema nepobedivog sistema protivvazdušne odbrane, kao što nema ni nepobedivih aviona", rekao je Viktor Murakovski, bivši vojni pukovnik i sadašnji vladin savetnik.

Kurir.rs/Blumberg

Foto: Shutterstock/EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track