(VIDEO) POTPUNA KAPITULACIJA DŽIHADISTA U DAMASKU: Sirijske snage preuzele kontrolu nad prestonicom, prvi put posle 7 godina!
Foto: AP

SIRIJSKA OFANZIVA

(VIDEO) POTPUNA KAPITULACIJA DŽIHADISTA U DAMASKU: Sirijske snage preuzele kontrolu nad prestonicom, prvi put posle 7 godina!

Planeta -

Ekstremisti Islamske države pristali su danas da napuste poslednji deo Damaska koji su kontrolisali, čime je otvoren put da snage sirijske vlade preuzmu kontrolu nad celim glavnim gradom i okolnim oblastima prvi put od 2011.

Kapitulacija džihadista u Damasku usledila je posle jednonedeljne ofanzive vladinih snaga na dve oblasti u Damasku, na naselje Hadžar al Asvad pod kontrolom Islamske države i na palestinski kamp Jarmuk. Vladine snage su bombardovale te dve oblasti i zasipale ih artiljerijskom vatrom.

foto: Reuters

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) upozorila je da nasilje predstavlja pretnju za 12.000 palestinskih izbeglica u Siriji. Reč je o Palestincima koji su došli u Siriju posle 1948. godine i njihovim potomcima.

foto: Reuters

Džihadistima je data mogućnost da ostanu i pristanu na pomirenje sa sirijskom vladom ili da autobusima budu prebačeni na teritoriju Islamske države u pustinji na istoku Sirije. Nije objavljeno kada će početi njihov transfer.

foto: Reuters

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u te dve oblasti Damaska "relativno mirno" posle objave da je postignut dogovor.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track