SENATORI UPOZORILI ERDOGANA: Traže puštanje američkog sveštenika koga Turska optužuje za puč
Foto: EPA, Reuters

jasna poruka

SENATORI UPOZORILI ERDOGANA: Traže puštanje američkog sveštenika koga Turska optužuje za puč

Planeta -

U pismu koje je potpisalo 66 američkih senatora zahteva se da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oslobodi američkog sveštenika Endrua Bansona, koji je u Turskoj doveden u vezu sa grupom koja je optužena za organizovanje neuspelog puča 2016. godine.

"Mnogo smo uznemireni zbog toga što je turska vlada izašla izvan okvira legitimne akcije protiv organizatora puča kako bi narušila sopstvenu vladavinu prava i demokratske tradicije", navodi se u pismu, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp podržao je sveštenika Bransona (50), kome se sudi u Turskoj za "terorističke aktivnosti", rekavši da je on "džentlmen i lider hrišćana u SAD".

"Sveštenik Endru Branson je fini džentlmen, kome se sudi i koji se progoni u Turskoj bez razloga. Oni ga nazivaju špijunom, a ja sam veći špijun od njega", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

Tramp se nada da će Branson uskoro da se vrati u SAD.

Pre nekoliko dana Bransonu je u Izmiru počelo suđenje pod optužbom da je povezan sa grupom optuženom za organizovanje propalog državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Kako se navodi, Branson, koji više od dve deceniji živi u Turskoj, negirao je optužbe, ali ukoliko ga osude, preti mu do 35 godina zatvorske kazne.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track